Project

ARC19: Vakantiewoning Caseta de Burd – Lichtstad Architecten

Architectuur

Binnen van buiten genieten, ontwerp voor een nieuwe vakantiewoning op een eiland die maximaal in verbinding staat met de omgeving.

De Burd
Weidse velden en water in alle windrichtingen: De Burd is in alles een typisch Fries eiland. De Burd ligt ten oosten van Grouw en heeft een heel eigen karakter. Het slotenpatroon is eeuwenoud en ook de drie windmolens zijn getuigen van het verleden. Op De Burd ligt een bijzondere vakantiewoning: Caseta. Populair bij liefhebbers van rust en ruimte, maar wel in slechte bouwkundige staat. In 2016 werd de hele woning daarom vervangen. Lichtstad Architecten maakte het ontwerp voor deze nieuwbouw, met als rode draad: hoe kunnen we de beleving van de omgeving maximaal stimuleren?

Naar de oever
Omdat de oude woning mocht worden afgebroken, ontstond er een unieke kans. Herpositioneren van Caseta was mogelijk en dus werden de ligging en oriëntatie van de woning aangepast. De plek van de nieuwe vakantiewoning is op de rand van het eiland op de scheiding tussen land en water. Op deze nieuwe plek worden water en land onderdeel van de horizon. De woning ligt in het riet en de beweging van het water; het dalen en stijgen van het waterniveau is merkbaar. Steigers naar alle kanten versterkt het gevoel van het verblijven langs de oever.

De prachtige omgeving komt nog meer tot z’n recht, zeker in combinatie met de grote raampartijen. Zonlicht krijgt letterlijk de ruimte, de buitenwereld mag binnenkomen. Beschutting door dichte geveldelen en vloerverschillen zorgen voor het gevoel van privacy.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De burd 16c
  • Plaats Grou
  • Projecttitel Vakantiewoning Caseta
  • Projectarchitect(en) Robert van Vugt
  • Medewerkers Maron Vondeling
  • Adviseur constructie Adviesbureau Meijer & Joustra, Heerenveen
  • Aannemer Bouwbedrijf De Jong & de Wal, Grou
  • Toeleveranciers Mannen van Staal, Leeuwarden en Derix, Lierderholthuis
  • Programma Vakantiewoning
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Lichtstad Architecten, Eindhoven
Reageer op dit artikel