Project

ARC19: Transformatie voormalig PTT gebouw in Rotterdam – JSA | jeroen schipper architecten bv

Architectuur

Een Rotterdams wederopbouwpand heeft door programmatische transformatie een nieuw gezicht gekregen. Het ligt aan de markt waarmee het opnieuw onderdeel van de stedelijke levendigheid is geworden. Een horecavoorziening aan de markt, royale buitenruimtes en een nieuw energiedak zijn levensduur verlengende maatregelen. De nieuwe ingrepen zijn in de gevel zichtbaar gemaakt met een eenduidige en eigentijdse signatuur.

Toelichting architect – In 2019 heeft het voormalige PTT-gebouw uit 1951 aan de Binnenrotte een transformatie ondergaan van een apparatengebouw naar een appartementengebouw met een restaurant op de begane grond. Sinds 2007 had het gebouw dat al langdurig leeg stond, geen adres meer aan de markt. Bij de bouw van het aangrenzende pand is de entreehof van het PTT-gebouw verwijderd. Het gebouw grenst aan de plek waar Rotterdam is ontstaan. Met de transformatie is het pand weer onderdeel geworden van het marktplein dat de laatste jaren een meer grootstedelijke programmering kent.

JSA heeft in het bestaande apparatengebouw een ontwerp gemaakt voor twintig appartementen die zijn ingepast in de royaal bemeten structuur. Door hun vrije hoogte van bijna 4,5 meter hebben de appartementen een uitzonderlijke ruimtelijkheid gekregen. De appartementen profiteren daarbij van een prachtig uitzicht op het grootstedelijk stadsdecor van Rotterdam.

De marktgevel is veranderd om buitenruimtes te maken en meer daglicht in het interieur van het gebouw te krijgen. De onderste twee verdiepingen zijn hiervoor voorzien van Franse balkons terwijl op de derde verdieping een lang doorlopend balkon is aangebracht. De appartementen in de hoge dakverdieping hebben inpandige loggia’s gekregen.

Balkons zijn afgewerkt met metalen zetwerk en fijnmazige balustrades. Alle nieuwe onderdelen, als kozijnen en draaiende delen, zetwerk en balkons, zijn in een eenduidige donkere kleur afgewerkt, waarmee het tweede leven van het gebouw als een nieuwe architectonische laag manifest wordt. Op de begane grond zijn alle gevelopeningen uitgezaagd tot op straatniveau en voorzien van hoge stalen puien, waarmee een relatie tussen het interieur van het restaurant en het terras aan de markt is gerealiseerd. De nieuwe entrees aan de marktzijde onderscheiden zich van de bakstenen gevel door donker gecoat metalen zetwerk.

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met elektrische warmtepompen. Op het dak aan de marktzijde zijn de dakpannen vervangen door zonne-leien in een donkere maar neutrale kleur, waarmee de zonnepanelen zo goed als onzichtbaar zijn en het dak zijn esthetisch hoogwaardige uitstraling heeft behouden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Binnenrotte 192
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Jeroen Schipper, Tess Landsman, Bas Kegge, Dirk Hovens, Lars Fraij, Paul Kierkels
  • Medewerkers Jeroen Schipper, Tess Landsman, Bas Kegge, Dirk Hovens, Lars Fraij, Paul Kierkels
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau IOB B.V., Hellevoetsluis
  • Adviseur installaties De Mik Adviesbureau, Stolwijk
  • Adviseur akoestiek LBP | SIGHT, Nieuwegein
  • Adviseur bouwfysica LBP | SIGHT, Nieuwegein
  • Adviseur brandveiligheid S & W Consultancy, Vlissingen
  • Aannemer BIK Bouw BV, Barendrecht
  • Interieurarchitect Cabana Interior, Amsterdam (restaurant)
  • Landschapsarchitect -
  • Beeldend kunstenaar -
  • Stedebouwkundige -
  • Bouwmanagement BOAG, Capelle aan den IJssel
  • Samenwerkende architect -
  • Toeleveranciers Exasun, Den Haag (zonnepanelen)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3950 incl horeca
  • Bruto inhoud 19630 m3
  • Programma 20 appartementen + restaurant
  • Voorlopig ontwerp juni 2017
  • Definitief ontwerp oktober 2018
  • Aanvang bouw april 2018
  • Oplevering april 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 3.670.000 excl. BTW
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 2.770.000 excl. BTW
  • Opdrachtgever particuliere belegger, Rotterdam
  • Ontwerpbureau JSA | jeroen schipper architecten bv
Reageer op dit artikel