Project

ARC19: Sportaccommodatie Het Binnenveld Wageningen – Lichtstad Architecten

Architectuur

Ontwerp een full electric circulaire sportaccommodatie die past bij de sportieve ambities van Korfbal Vereniging Wageningen

Toelichting door Lichtstad Architecten – Korfbal Vereniging Wageningen zit in een groeispurt. De club presteert goed en de sportieve ambities reiken ver. Maar om die ambities te kunnen realiseren, moeten de voorzieningen ook van topniveau zijn. En dus werd Lichtstad Architecten gevraagd in samenwerking met Rotsbouw en Breman Installatiegroep om een nieuwe sportaccommodatie te ontwerpen. In oktober 2018 is de sportaccommodatie in gebruik genomen.

Toonbeeld van Circulair

De nieuwe sportaccommodatie van KV Wageningen is een toonbeeld van circulair bouwen. De bezoekers worden meegenomen in het duurzame karakter van de accommodatie. De tribunes, de kozijnen, de deuren en de houten lambrisering zijn het resultaat van hergebruik: afvalproducten die opnieuw als grondstof zijn gebruikt en straks weer hergebruikt kunnen worden. Het overgrote deel van de staalconstructie in de sporthal is onbehandeld. Deze delen staan bloot aan de luchtomstandigheden en zijn licht gaan eroderen. Door het toepassen van kale producten die uit enkele grondstoffen bestaan, vertaalt zich dit in een beeld dat de identiteit van de circulaire sporthal versterkt en verrijkt. Dat zorgt voor een heldere kernboodschap: het gaat niet alleen om gezond sporten nu, maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk in de toekomst.

In de detaillering van de sporthal is veel aandacht besteed aan de verschijning van de ruwbouw-onderdelen. Normaal gezien is de uitvoering van ruwbouw nogal lomp, echter is in dit ontwerp de verschijning van de ruwbouw van grote esthetische waarde. In deze fase van de uitvoering is dan ook de meerwaarde van verfijning terug te zien, en bewijst het gebouw dat door het aandachtig detailleren van ruwbouw-elementen het toevoegen van afwerking overbodig is. Op het gebied van circulariteit heeft het intact laten van de ruwbouw als voordeel dat de componenten onderling gemakkelijk te scheiden zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Marijkeweg 23
  • Plaats Wageningen
  • Projecttitel Sportaccommodatie het Binnenveld te Wageningen
  • Projectarchitect(en) Robert van Vugt
  • Medewerkers Maron Vondeling
  • Adviseur installaties Breman, Zwolle
  • Aannemer Rotsbouw, Aalten
  • Programma Sportgebouw
  • Opdrachtgever Gemeente Wageningen
  • Ontwerpbureau Lichtstad Architecten, Eindhoven
Reageer op dit artikel