Project

ARC19: Sociale woningen Klapdorp – META architectuurbureau

Architectuur

Waar een architect voornamelijk open ruimte inneemt, opteert META voor het project Sociale woningen Klapdorp in Antwerpen voor het creëren van open ruimte. Een binnenplein organiseert de diverse wooneenheden en doet niet enkel dienst als circulatie- en, oriëntatiepunt, maar ook als gemeenschappelijke ontspanningsruimte voor de bewoners.

SOCIALE WONINGEN KLAPDORP: EEN INVESTERING IN OPEN RUIMTE

De site Klapdorp in Antwerpen waar in de 17de eeuw het Predikerinnenklooster gevestigd was, werd in de loop van de tijd stelselmatig volgebouwd met diverse achterbouwstructuren zonder ruimtelijke kwaliteit. In opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven bouwde META architectuurbureau er 21 sociale woningen met een ondergrondse parkeergarage.

META herstelt de originele gebouwenschikking van het 17de eeuwse klooster en als verwijzing naar het klooster wordt een centraal binnenplein ontworpen dat de twee woonvolumes aan Klapdorp en aan de Predikerinnenstraat verbindt.

De open ru9mte is transparant en vierkant van vorm, maar besloten en rustig van sfeer. Naast het herstellen van de historische, originele gebouwenconfiguratie, wordt het centrale plein ingezet als gemeenschappelijke buitenruimte en de facto het collectieve hart van het project. Een centrale boom, omringd door een petanquespeelplaats en zitbank, geeft het binnengebied een identiteit.

Een grijsbetonnen plint vormt de basis van het gevelontwerp. De façade is opgebouwd uit een geelkleurige gevelsteen met accenten in rode kopsstenen. Het schrijnwerk wordt net zoals de gevelsteen toon-op-toon uitgevoerd. De accentkleur van de bakstenen herhaalt zich om de toegangen te markeren; waarbij de brievenbussen via een fijnzinnige detaillering ingewerkt worden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Klapdorp
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Sociale woningen Klapdorp
  • Projectarchitect(en) Niklaas Deboutte, Eric Soors, Axel Cayman, Elizabeth Mulligan
  • Adviseur constructie ABT België, Antwerpen
  • Adviseur installaties CES, Asse
  • Adviseur bouwfysica Creatuur, Puurs
  • Aannemer Artem Van Roey, Dessel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3863,93m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 1894,64m2 (woningen)
  • Bruto inhoud 9418,63m3
  • Programma 21 sociale woningen met een ondergrondse parkeergarage met 19 parkeerplaatsen
  • Voorlopig ontwerp 12-2011
  • Definitief ontwerp 07-2016
  • Aanvang bouw 02-2017
  • Oplevering 05-2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €3.944.499,65, excl. BTW en erelonen
  • Opdrachtgever Woonhaven Antwerpen
  • Ontwerpbureau META architectuurbureau, Antwerpen (BE)
Reageer op dit artikel