Project

ARC19: Revitalisering hoofdkantoor Oikocredit Amersfoort – ZENBER Architecten

Interieur

ZENBER Architecten ontwerpt een werkomgeving voor het hoofdkantoor van Oikocredit waarbij efficiënt, slim en multifunctioneel ruimtegebruik centraal staat. Het duurzaam ontworpen interieur is een flexibele en toekomstbestendige omgeving, waar medewerkers op een eigentijdse manier kunnen werken en hun klanten verwelkomen. Door slim te ontwerpen is op minder vloeroppervlak meer functionaliteit gerealiseerd en is het aantal werkplekken gemaximaliseerd.

Toelichting ZENBER Architecten – Oikocredit is een van de grootste sociaal investeerders in microkrediet ter wereld, en verleent microkredietverstrekkingen aan fair-trade organisaties, coöperaties en kleine tot middelgrote ondernemingen.

‘Het Nieuwe Werken’ was een belangrijk sleutelwoord in de ontwerpopdracht. De nieuwe werkwijze van Oikocredit is gericht op samenwerking en transformatie tot een inspirerende, ondernemende en innovatieve organisatie. Deze werkwijze is vertaald naar een stimulerende, innovatieve werkomgeving met elementen van plezier, welzijn en gezondheid in een milieuvriendelijke omgeving; een weerspiegeling van de bedrijfscultuur. ZENBER Architecten ontwerpt zo duurzaam mogelijk en adviseert over verantwoordelijk gebruik van materialen.

Beeld ZENBER Architecten

De entreezone heeft een gastvrije ontvangstbalie en een gezellig multifunctioneel werkcafé met een prominente koffiebar. Gasten worden verwelkomd met een perfecte cappuccino waardoor de eerste indruk direct heel prettig is.

De begane grond is een dynamisch hart dat multifunctioneel gebruikt kan worden en waar ontmoeten en ontspannen centraal staat. De werkomgeving heeft een open, transparant karakter en een flexibele inrichting, zodat de mensen nog beter kunnen samenwerken. Elke medewerker kiest het type werkplek wat op dat moment bij de werkzaamheden past. Dat zorgt voor meer verbinding met andere collega’s en stimuleert de creativiteit.

Beeld  ZENBER Architecten

Rondom het gezellige werkcafé bevinden zich communicatiezones en vergader-/co-werkruimten waar werknemers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en hun kennis met elkaar kunnen delen, en in de rustigere perifere delen van de begane grond liggen concentratiezones met stiltegebieden en privé- en gedeelde bureaus. Hier bevindt zich ook de ‘Greenhouse’, een groene serre met veel planten die visueel aansluit op de buitentuin en die dient als bibliotheek en stiltegebied.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Berkenweg 7
  • Plaats Amersfoort
  • Projecttitel Revitalisering hoofdkantoor Oikocredit
  • Projectarchitect(en) Eric Wezenberg
  • Medewerkers Ingrid Heijne, Diederik Mulder
  • Adviseur installaties Becks
  • Adviseur akoestiek LBP | Sight
  • Aannemer Intermontage
  • Interieurarchitect ZENBER Architecten
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1500
  • Voorlopig ontwerp 12-2017
  • Definitief ontwerp 01-2018
  • Oplevering 08-2018
  • Opdrachtgever Oikocredit
  • Ontwerpbureau ZENBER Architecten
Reageer op dit artikel