Project

ARC19: Nieuw Hoofdkantoor Dow Benelux – GROUP A

Architectuur

GROUP A ontwierp het exterieur, interieur en het buitenterrein van het nieuwe Dow Benelux hoofdkantoor. Gelegen aan de monding van de Westerscheldetunnel is het gebouw geïnspireerd op het kenmerkende landschap. Kennisdeling en samenwerking zijn de belangrijkste speerpunten voor het ontwerp. Binnen zijn de twee kantoorvleugels met een brug verbonden zodat er twee atria ontstaan waarin ontmoeting en innovatie centraal staan.

Toelichting door GROUP A – “Innovatief, inspirerend, dynamisch, een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid en veiligheid”, zo omschrijft het Dow-management haar nieuwe hoofdkantoor.

GROUP A ontwikkelde een totaalontwerp waarin interieur, exterieur en het buitenterrein op onderscheidende wijze een eenheid vormen. De robuuste plint van metselwerk staat voor de Zeeuwse kleigrond, de lichte bovenbouw met een horizontaal lijnenspel en kleurverloop van donker naar licht, vertegenwoordigt het landschap en de lucht. Binnen staan ontmoeting en samenwerking centraal. Door twee kantoorvleugels via een brug met elkaar te verbinden ontstaan er twee bruikbare atria die een maximum aan daglicht bieden.

Alle ontmoetingsfuncties zijn rondom deze ruimtes gesitueerd. Het voor bezoekers toegankelijke eerste atrium omvat een meeting centre met daarbij de mogelijkheid om onderzoek, innovaties en producten op ingebouwde schermen en in vitrines te presenteren. Het tweede atrium sluit hier op aan en is via een tribunetrap met het hoger gelegen bedrijfsrestaurant verbonden. Duurzaamheid, veiligheid en gezondheid spelen sowieso in het hele gebouw een belangrijke rol. Dit komt voort uit het Dow beleid om bewust, veilig en meer te bewegen. Dit wordt gestimuleerd door de centrale ligging van Dow-rode trappen en het plaatsen van verlichte trapleuningen die bij aanraking oplichten.

Waar mogelijk is er gebruik gemaakt van Dow halffabricaten, zoals de epoxyharsvloer, tapijt, isolatie en voor het dak. De indeling is generiek en kan meebewegen met veranderingen binnen het bedrijf. Met 1.100 werkplekken biedt het nieuwe hoofdkantoor voldoende ruimte om het groeiende aantal medewerkers op te vangen en is het klaar om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Innovatieweg 18
  • Plaats Hoek, Terneuzen
  • Projecttitel Nieuw Hoofdkantoor Dow Benelux
  • Projectarchitect(en) Folkert van Hagen, Maarten van Bremen, Adam Visser
  • Medewerkers Birgitta Rottmann, Rolf van Gils, Brigitte van der Tuin, Raymond Leentvaar, Frank Deltrap, Greetje van den Nouweland, Pim Bangert, Llewellyn Vardon McLeod, Luca Piattelli, Karho Yeung, Zhan Wang, Louella Exton
  • Adviseur constructie Geelhoed Engineering, Moordrecht
  • Adviseur installaties KVMC, Dordrecht
  • Adviseur bouwfysica KVMC, Dordrecht
  • Aannemer Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht
  • Interieurarchitect GROUP A, Rotterdam
  • Landschapsarchitect GROUP A, Rotterdam
  • Toeleveranciers Wurks, Gouda (vloeren), Milliken Carpet, Wilp (vloeren), Sika Nederland, Utrecht (vloeren), Maars Living Walls, Harderwijk (wanden), HC KP, Waalwijk (plafonds), Rockfon, Roermond (Plafonds), Studio Rublek, Schiphol (verlichting), Terberg Totaal Installaties, Capelle a/d IJsel (verlichting), Q-Cat, Schiedam (verlichting), Soons Interieurbouw, Schimmert (interieur), Woodwave, Rotterdam (interieur), Smit Interieurbouw en advies, Middelburg (interieur), SV Collection, Rotterdam (meubilair), OCS+ Steelcase, ’s-Hertogenbosch (meubilair), Replato, Almelo (signing), Paree b.v., ‘s-Heerenhoek (AV), JNV Nederland, ’s-Hertogenbosch (AV), HTC Advies, Almere (keukeninrichting), Hakvoort Professional, Rotterdam (Keukeninrichting), Fachjan Project Plants, Honselersdijk (binnen beplanting)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 19.350 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 16.504 m2
  • Bruto inhoud 51.700 m3
  • Voorlopig ontwerp Januari 2015
  • Definitief ontwerp Juni 2017
  • Aanvang bouw Maart 2017
  • Oplevering April 2019
  • Opdrachtgever Interieur: Dow Benelux, Terneuzen | Exterieur: Cordeel Nederland BV, Zwijndrecht
  • Ontwerpbureau GROUP A

Locatie

Reageer op dit artikel