Project

ARC19: HofmanDujardin Office Villa – HofmanDujardin

Interieur

Vanwege snelle groei zocht architectenbureau HofmanDujardin een nieuw thuis dat aansluit bij hun unieke ontwerpfilosofie Shaping Intuition®. Het team transformeerde een bestaande loods tot levendige Office Villa. Dagelijks inspireert de plek werknemers en bezoekers en bewijst dat een kantoor veel meer kan zijn dan een plek om te werken.

Toelichting door HofmanDujardin – Het nieuwe kantoor van HofmanDujardin biedt niet alleen plek aan een groeiend team, het creëert ook een dynamische omgeving waarin creatief werk en ontmoetingen vanzelfsprekend hand in hand gaan. Daarbij is de Office Vila voor het architectenbureau een belangrijk visitekaartje dat hun werk reflecteert en een inspirate vormt.

Bovenal is het kantoor het resultaat van een intensief onderzoek en ontwerptraject, dat zoals alle projecten van HofmanDujardin de bureaufilosofie Shaping Intuition® volgt. Deze persoonlijke benadering van architectuur, die het bureau de afgelopen twintig jaar ontwikkelde, focust op het welzijn van de mens in zijn omgeving.

Universele ruimte

Het team van HofmanDujardin analyseerde hoe het graag werkt en wat voor ruimten hen inspireren. Partner Architect Michiel Hofman: “Meer dan het maken van een kantoor, was de kern het maken van plekken waar we ons thuis voelen en graag zijn. Naast werk komen we hier bijeen voor presentaties, borrels, feestjes, meetings of gewoon om te ontspannen. De ruimte is universeel en leent zich daarmee voor allerlei activiteiten.”

“Het moest bovendien een een transparante ruimte zijn, gevormd door onze kernwaarden eenvoud, persoonlijkheid, kwaliteit en inspiratie. Wij zochten zoals in elk project naar een goede balans tussen geborgenheid, ruimtelijkheid, expressie en verbinding. In onze ogen is dit essentieel om de intuïtieve natuurlijke behoeften van de mens in de omgeving te vervullen.”

Verborgen kwaliteiten

Langs een watertje op een bedrijventerrein in Diemen troffen de oprichters Barbara Dujardin en Michiel Hofman een industriële hal aan. Deze is gestript tot de essentie overbleef: een regelmatig raster van slanke, stalen kolommen en een expressief, houten dak. Op basis van dit raster ontwierp het team nieuwe gevels met grote schuifpuien die het interieur verbinden met het terras aan het water en een nieuwe tuin, ontworpen door Piet Oudolf.

Barbara Dujardin: “Ons nieuwe kantoor heeft alle kwaliteiten die we zochten: een grote, verbindende open ruimte op de begane grond met directe relaties met de natuur en het water. Door de dakkoepels zien we de lucht en valt daglicht tot in het hart van het gebouw.”

Verbonden plekken

In dit hart staan de teamtafels, omgeven door drie gesloten facilitaire ruimten die in de open plattegrond verschillende plekken definiëren. Aan weerszijden van de haard aan de zuidgevel, kijken een grote tafel en een lounge uit over het terras en het water. De twee opgeschaalde keukeneilanden bedienen niet alleen de lange tafel waar iedereen samen luncht, ze nodigen tevens uit om informeel te borrelen of een diner te organiseren. Half afgezonderd van het werkgebied, zijn deze zones geschikt voor informeel overleg en ontspanning.

Een aaneenschakeling van kamers aan de oostzijde biedt plek om formeel te vergaderen, te brainstormen, je af te zonderen of te werken aan maquettes. Pin-up-wanden scheiden deze ruimten van elkaar, terwijl werknemers en bezoekers door de glazen binnengevel de transparantie van het interieur blijven ervaren. Alle plekken staan met elkaar in verbinding, maar hebben tegelijk een eigen karakter. Volgend uit de ontwerpfilosofie Shaping Intuition®, ontstaan zo verschillende gradaties van geborgenheid, die aansluiten op verschillende activiteiten.

Inspiratie

Meubilair, materialisering en verlichting vormen essentiële onderdelen in het creëren van deze karakters. Op de doorlopende, betonnen vloer liggen tapijten met verschillende kleuren en texturen die samen met het losse meubilair en specifiek afgestemde verlichting een diversiteit aan sferen creëren. De magneetborden voor het eigen ontwerpwerk en de schilderijen, sculpturen en planten maken dat de plek tot leven komt. Het nieuwe kantoor vormt zo een impuls voor het gebied en bovenal een inspiratie voor het team en bezoekers.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Verrijn Stuartweg 34
  • Plaats Diemen, Amsterdam
  • Projecttitel HofmanDujardin Office Villa
  • Projectarchitect(en) Fabian van den Bosch
  • Medewerkers Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Fabian van den Bosch, Maik Peters, Jiangxi Fei, Kiwa van Riel, Wim Caspers, Daphne van Berkel
  • Aannemer Bot Bouw
  • Interieurarchitect HofmanDujardin
  • Bouwmanagement Stone projectmanagement
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 850
  • Programma office villa voor 40 medewerkers
  • Opdrachtgever HofmanDujardin
  • Ontwerpbureau HofmanDujardin
Reageer op dit artikel