Project

ARC19 Gemeentehuis Woerden – cepezed

Interieur

Met een grootschalige renovatie heeft het gemeentehuis Woerden een enorme sprong voorwaarts gemaakt. De vernieuwing richtte zich op een combinatie van inkrimping, modernisering en verduurzaming. Zo is het vernieuwde gebouw van energielabel G uiteindelijk naar label A+++ gegaan, het op een na hoogst haalbare. De revitalisatie heeft daarnaast sterk de representativiteit, de verblijfskwaliteit en de kwaliteit van de werkplekken verbeterd.

Toelichting door cepezed – Het oude gemeentehuis Woerden en het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard verkeerden in slechte staat, verbruikten daardoor veel energie en waren klimatologisch oncomfortabel. Daarnaast was het gemeentehuis te groot voor de huidige manier van werken en had het belevings- en functionaliteitsgebreken.

Voor een compacter en eenduidiger geheel zijn verschillende bouwdelen van het jaren ’80 ensemble gesloopt en zijn doelgericht beperkte delen nieuwbouw toegevoegd.
Het gebouw is nu voorzien van aangebouwde, volledig transparante videstroken die licht, lucht en ruimtelijkheid inbrengen, sterk bijdragen aan de interne fysieke en visuele interactie en integraal deel uitmaken van het klimaatconcept. De traditionele cellenstructuur is doorbroken en vervangen door grote open vloervelden en transparante ruimten. Grote glasdelen in de nieuwe gevels zorgen voor een verbinding met het groen buiten.

Het interieur is gebaseerd op Het Nieuwe Werken. Het is multifunctioneel, flexibel, heeft uiteenlopende typen werkplekken en is belangrijk gericht op samenwerken. Bijzonder is dat zelfs de burgemeester en wethouders geen eigen vaste werkplek meer hebben. In sfeer is het interieur geënt op het kenmerkende, groene cope-landschap rondom Woerden.

Energetisch heeft het gemeentehuis een sprong van meer dan zes stappen gemaakt naar energielabel A+++. Daarvoor is onder meer de gevel hoog-isolerend uitgevoerd en is het gebouw toegerust met een warmte-koudeopslag en een groot oppervlak aan zonnepanelen. De verwijderde en gestripte bouwdelen zijn duurzaam en circulair gesloopt.Het project werd bovendien budgetneutraal gerealiseerd; mede door de duurzaamheidsmaatregelen en een aanzienlijke reductie van de omvang van het gebouw zijn de exploitatiekosten na renovatie gelijk gebleven aan die ervoor.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Blekerijlaan 14
  • Plaats Woerden
  • Projecttitel Gemeentehuis Woerden
  • Adviseur constructie Aronsohn raadgevende ingenieurs, Rotterdam
  • Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven
  • Adviseur akoestiek DGMR Bouw, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica DGMR Bouw, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid DGMR Bouw, Den Haag
  • Aannemer Bam bouw & techniek regio midden, Bunnik
  • Interieurarchitect cepezedinterieur, Delft
  • Beeldend kunstenaar Ido Vunderink
  • Bouwmanagement BBC, Etten-Leur (bouwmanagement) | abcnova, Assen (projectmanagement en tech. directievoering)
  • Samenwerkende architect nvt
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7.880 m²
  • Bruto inhoud 28.430m3
  • Programma Gemeentehuis met publieksfuncties, raadzaal, vergaderruimtes, kantoren en regionaal archief
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp September 2016
  • Aanvang bouw September 2017
  • Oplevering maart 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) vertrouwelijk
  • Bouwsom exclusief installaties (€) vertrouwelijk
  • Opdrachtgever Gemeente Woerden
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed
Reageer op dit artikel