Project

ARC19: CUBE Tilburg – KAAN Architecten

Interieur

CUBE is een faculteitsoverschrijdend onderwijsgebouw voor studenten van Tilburg University. CUBE maakt deel uit van een ensemble van gebouwen die vrij en orthogonaal in de ruimte zijn geplaatst. Door de vergelijkbare positionering, proporties en materialisatie gaat CUBE een dialoog aan met het Cobbenhagengebouw aan de zuidzijde. Het eigentijdse onderwijsgebouw past volledig in de stijl en architectuur van de campus.

Toelichting door VORM – Proportie, materiaal en licht bepalen de ruimtelijke beleving van het gebouw. Deze beleving is hoogwaardig door de heldere ruimtelijke structuur, de ruime afmetingen van de zalen en gangen, het toegepaste materiaal en de hoeveelheid daglicht.

Toegankelijkheid, overzichtelijkheid en een vanzelfsprekende interne routing zijn essentiële randvoorwaarden voor het optimaal functioneren van CUBE. Het gebouw is toegankelijk via twee hoofdentrees aan de zuidzijde die vanaf drie zijden direct zichtbaar zijn. Eenmaal in het gebouw krijgen bezoekers direct een overzicht van de ruimten. De oostelijke entree biedt direct toegang tot het auditorium. De uitnodigende monumentale trap is de blikvanger voor de route naar de eerste verdieping. Via de westelijke entree zijn zowel het auditorium als het restaurant direct zichtbaar. De looplijnen naar boven- en ondergelegen verdiepingen zijn direct en kort.

De begane grond is uitnodigend en voelt als een publieke ruimte door de ruime verdiepingshoogte. Samen met grote afmetingen van het studieplein, de patio’s, de grote overmaat in ruimten en de transparantie door het auditorium ontstaat een genereus gebouw.
De begane grond vormt één aaneengesloten landschap waar open studieplekken, loungeplekken, verkeersruimte en restaurant elkaar afwisselen. Het studieprogramma en een multifunctionele verkeersruimte vloeien samen tot een grote levendige ruimte. Alle studieruimten hebben een logische positie in het gebouw en zijn nagenoeg vanzelfsprekend te bereiken.

Architectonische accenten, zoals de monumentale spiraalvormige trap in de entreezone, verrijken het karakter van het gebouw. Grote ramen bieden overal uitzicht op het landschap. Het gebouw heeft een tijdloze uitstraling en is ingericht voor het onderwijs van de toekomst.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Warandelaan 2
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel CUBE Tilburg
  • Projectarchitect(en) Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Medewerkers Allard Assies, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Michael Geensen, Alejandro Gonzáles Pérez, Marlon Jonkers, Rense Kerkvliet, Martina Margini, Kevin Park, Roland Reemaa, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, Noëmi Vos, Yang Zhang
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek Delft B.V., Delft
  • Adviseur installaties J van Toorenburg B.V., Rijswijk; Steegman Elektrotechniek, Den Haag; A. de Jong Installatietechniek, Schiedam
  • Adviseur akoestiek Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel
  • Adviseur bouwfysica Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel
  • Adviseur brandveiligheid Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel
  • Aannemer VORM Bouw B.V., Papendrecht
  • Interieurarchitect KAAN Architecten, Rotterdam
  • Landschapsarchitect MTD Landschapsarchitecten, ’s-Hertogenbosch
  • Bouwmanagement VORM Bouw B.V., Papendrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 11.000
  • Programma CUBE voorziet in 345 zelfstudiewerkplekken en biedt innovatieve onderwijs- en toetsingsvormen. Het gebouw heeft een opdeelbaar auditorium voor maximaal 600 personen, 5 collegezalen voor 80 personen en 12 collegezalen voor 40 personen. Deze collegezalen zijn vlak en voorzien van verschillende indelingen, voor alle vormen van onderwijs. Op de eerste verdieping zijn twee digitale tentamenzalen met plek voor 460 studenten en voor studenten met een beperking is er een speciale college-/toetszaal met 20 plekken. Op de tussenverdieping bevinden zich kantoren.
  • Voorlopig ontwerp 2016
  • Definitief ontwerp 2016
  • Aanvang bouw December 2016
  • Oplevering September 2018
  • Opdrachtgever VORM Ontwikkeling B.V., Papendrecht
  • Ontwerpbureau KAAN Architecten, Rotterdam

Locatie

Reageer op dit artikel