Project

ARC19: Biosintrum – Paul de Ruiter Architects

Architectuur

Paul de Ruiter Architects ontwierp het Biosintrum, een kennis- en innovatiecentrum dat voor 80% uit biobased materialen bestaat, in opdracht van de Gemeente Ooststellingwerf. Het centrum, gelegen op het Ecomunity park in Oosterwolde, richt zich op het ontwikkelen en verankeren van de lokale biobased economie en slaat een brug tussen het bedrijfsleven en de onderwijssector.

Toelichting door Paul de Ruiter Architects – De overgang van een eindige fossiele grondstof naar herbruikbare biomassa als grondstof is zeer actueel. Voor de verdere ontwikkeling van het Ecomunitypark is een biobased gebouw dan ook een logische stap. Het Biosintrum is een energieneutraal gebouw, gemaakt van natuurlijke materialen, en dient als inspiratiebron voor studenten en professionals.

Het gebruik van unieke biobased materialen in combinatie met tijdloze architectuur maken van het Biosintrum tot een toonaangevend gebouw. Een gebouw waar samenwerking, innovatie en duurzaamheid vanaf het begin centraal staan. De niet-alledaagse vorm, een drie-poot, versterkt de iconische waarde. Elke poot biedt ruimte voor een specifiek programma en is verbonden met het centrale atrium: de vorm sluit aan op de verschillende gebruikers. De begane grond biedt ruimte aan een restaurant, vergaderruimtes en een congreszaal. De verdieping bevat een onderwijsruimte, verschillende kantoorruimtes en een labruimte. Rondom het atrium zijn studieplekken gerealiseerd waardoor ontmoeting en verbinding gestimuleerd worden. De kennisdeling en verbinding zijn zichtbaar gemaakt.

Het gebouw ademt natuurlijke materialen en transparantie. De duurzaamheid van het gebouw ervaart de bezoeker door de zichtbare biobased toepassingen. Zo blijft de houten modulaire constructie in zicht welke het gebouw een robuuste uitstraling en de natuurbeleving van buiten naar binnen doorzet. Er is veel aandacht besteed aan de natuurlijke detaillering, dit is terug te zien in de onbehandelde accoya kozijnen, cradle-to-cradle vloerbedekking, de isolerende luchtkoepel van gerecycled plastic, Bio-composieten gevelbekleding en de groente- en kruidentuin. Als symbool voor de ecologische ambities van het centrum groeit in het midden van het gebouw een boom.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ecomunitypark 5
  • Plaats Oosterwolde
  • Projecttitel Biosintrum
  • Projectarchitect(en) Paul de Ruiter, Noud Paes
  • Medewerkers Martijn van Gameren, Ronald Hageman, Florina Nentu
  • Adviseur constructie Advies Lüning, Velp
  • Adviseur installaties Installatiebedrijf Bakker, Oosterwolde
  • Adviseur bouwfysica Landstra Bureau voor Bouwfysica Noord, Oosterwolde
  • Aannemer Natuurlijk Bouwen B.V., Oosterwolde
  • Bouwmanagement 4THECITY, Arnhem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.000
  • Programma Kennis- en innovatiecentrum
  • Voorlopig ontwerp September 2016
  • Aanvang bouw September 2017
  • Oplevering December 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Ooststellingwerf
  • Ontwerpbureau Paul de Ruiter Architects

Locatie

Reageer op dit artikel