Project

ARC18: Voedingscentrum – LIAG

Interieur

Het Voedingscentrum wil gezond en duurzaam gedrag onder consumenten stimuleren, onder andere op het gebied van voedsel. De nieuwe (kantoor)omgeving – ontworpen door LIAG – draagt deze missie uit. De inrichting is geheel circulair en bevordert het welzijn van de medewerkers. Het interieur heeft tevens een ‘foody’ uitstraling gekregen. Een diversiteit aan werkplekken is gerealiseerd.

De basis voor de nieuwe huisvesting met verschillende typen werkplekken was een casco gehuurde kantoorruimte. De nieuwe werkomgeving weerspiegelt de boodschap en de identiteit van het Voedingscentrum. De inrichting is gebaseerd op principes van circulariteit. Het kantoor draagt bij aan het welzijn van de medewerkers. Het interieur is open en licht. Het bewegen onder werktijd wordt gestimuleerd.

Een gezonde, groene omgeving

In deze omgeving kan de werknemer zijn functie optimaal uitvoeren. Ze kiezen dagelijks afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden een plek in het gebouw: een werkplek die gericht is op focus of juist interactie toelaat. Naast het flexwerken, wordt gedurende de dag het staand werken, traplopen en al schommelend vergaderen aangemoedigd. Een ‘loper’ door het gebouw verbindt de verdiepingen en werkplekken met elkaar, en vergroot het contact tussen de medewerkers. Het ‘gezonde’ kantoor is tevens groen. Planten zijn hier zelfs geïntegreerd in het meubilair.

Circulaire inrichting

De toegepaste materialen zijn hergebruikt, en kunnen in de toekomst opnieuw gerecycled of geupcycled worden. Op de vloer ligt een tapijt geconstrueerd uit afgedankte visnetten, lampen zijn gemaakt van oude melkbussen, PET-flessen of van champignons voor een ‘foody’ uitstraling, en de glazen scheidingswanden zijn deels vervaardigd uit afvalglas. Het meubilair is geproduceerd van plaatmateriaal dat eerst keukens in stands op beurzen liet schitteren. In oude maaltijdtrolleys van KLM kunnen de medewerkers hun persoonlijke bezittingen opbergen.

Tijdens het proces heeft LIAG de medewerkers begeleid over hoe om te gaan met circulariteit én in het gebruik van de nieuwe omgeving. Deze betrokkenheid blijft gedurende de huurperiode.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bezuidenhoutseweg 105
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Voedingscentrum
  • Projectarchitect(en) Arie Aalbers, Thomas Bögl, Erik Schotte
  • Medewerkers Ifigeneia Riga, Martha de Geus, Peter Donkers
  • Adviseur constructie Bouwadviesbureau van der Ven
  • Adviseur installaties LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag
  • Adviseur akoestiek LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag
  • Interieurarchitect LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag
  • Bouwmanagement LIAG architecten en bouwadviseurs, Den Haag
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1.087 m2
  • Programma circulaire inrichting van een kantoor
  • Voorlopig ontwerp juli 2017
  • Aanvang bouw oktober 2017
  • Oplevering december 2017
  • Opdrachtgever Stichting Voedingscentrum Nederland, Den Haag
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs
Reageer op dit artikel