Project

ARC18: Verbouwing historisch pand in Gent – Abscis Architecten

Techniek

Twee historische, sterk verouderde en onderbenutte winkelpanden in hartje Gent vormen het uitgangspunt voor dit ontwerp. Het doel van de opdracht is tweevoudig: de optimalisatie van de winkelruimte en het (her-) benutten en opwaarderen van de bovenliggende woonverdiepingen. Het resultaat is een gemengd project voor winkelen en wonen in de binnenstad, met een unieke zichtlocatie aan de Korenmarkt.

Toelichting door Abscis Architecten

De 2 panden worden op alle niveaus versmolten tot één geheel, waarvan de onderste 2 bouwlagen een duplex winkelruimte vormen met toegang vanaf de Veldstraat, en de bovenliggende appartementen, collectief ontsloten worden via een gemeenschappelijke inkom aan de Schuurkenstraat. Zo behouden beide functies een eigen adres aan de straat en hoeft het ontsluiten van de appartementen niet ten koste te gaan van (dure) etalageoppervlakte.

Tussenin de 2 panden wordt op de woonverdiepingen een gemeenschappelijke buitenruimte gecreëerd, die als terras op het zuiden en als passerelle fungeert. Vanaf het bovenste terras wordt ook de zolderverdieping van de Veldstraat ontsloten, waarin een ruime loft met mezzanine in de nok wordt ondergebracht.

Om de gebouwen te actualiseren naar de hedendaagse normen en tegelijkertijd het historisch waardevolle patrimonium zoveel mogelijk te behouden, wordt ervoor gekozen om bepaalde delen van de panden af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Het streefdoel hierbij is om het neogotische hoekpand aan de Veldstraat, dat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed staat, maximaal te behouden en daarop een (ver)nieuwbouw te laten aansluiten.

In de Van Stopenberghestraat ruimen de gevel van het hoekpand en het kleine geveltje van het tussenpand plaats voor een nieuwe ‘pleingevel’, die zichtbaar is vanaf de Korenmarkt. Deze nieuwe gevel is opgevat als een hedendaags antwoord op de historische context en is opgebouwd uit een scherm van slanke lamellen in wit architectonisch beton. Daarachter gaan zowel de duplex winkelruimte, de leefruimtes en gemeenschappelijke buitenruimtes van de appartementen schuil.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Veldstraat 2 - 4; Schuurkenstraat 1
  • Plaats Gent
  • Projecttitel Verbouwing van een historisch pand, Gent
  • Projectarchitect(en) Piet Van Cauwenberghe (verantwoordelijke vennoot)
  • Medewerkers Jeroen De Pestel (project architect)
  • Interieurarchitect Abscis Architecten, Gent
  • Landschapsarchitect Abscis Architecten, Gent
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1894
  • Programma Winkelruimte met kantoor en voorzieningen, 5 geïntegreerde appartementen met buitenaanleg
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2.500.000
  • Opdrachtgever Straco Investments
  • Ontwerpbureau Abscis Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel