Project

ARC18: Uitbreiding Dierentuin Antwerpen – Studio Farris Architects

Architectuur

Studio Farris ontwierp ism ELD, Fondu en Origin het nieuwe masterplan voor de Zoo van Antwerpen. Binnenin dit masterplan nam Studio Farris het ontwerp en de integratie van een nieuw restaurant op zich. Zowel het masterplan als het restaurant werden ontworpen om een sterke relatie tussen mens en dier genereren.

Toelichitng Studio Farris Architects

De Zoo van Antwerpen is een van de oudste Zoo’s ter wereld en een beschermd monument.
Studio Farris ontwierp (ism ELD, Fondu en Origin) het nieuwe masterplan voor de volledige dierentuin. Binnenin dit masterplan nam Studio Farris ook het ontwerp en de integratie van een nieuw restaurant, geflankeerd door twee nieuwe dierenverblijven, op zich.

Het nieuwe restaurant biedt plaats aan zo’n 1000 personen, waarvan 400 plaatsen op het terras. Luifels overdekken het terras waardoor het het hele jaar door gebruikt kan worden. De plaatsing en de verschillende hoogtes van de luifels zorgen ervoor dat de omliggende monumenten steeds zichtbaar blijven. Voorts zorgen de vorm van het grondplan, de verdiepingshoge ramen en de hoogte van het gebouw voor steeds interessante zichten op de zoo.

Het project is een scharnier in de verschillende routes voor de bezoekers van de zoo en een katalysator voor een sterke relatie tussen bezoekers en dieren.
In het noorden strekt het restaurant zich visueel uit tot een lichtgewicht constructie die het openluchtpark beschermt waar de gorilla’s en chimpansees zich bevinden. Het gebouw raakt er de grond met massieve kolommen en creëert zo een grot die de primaten gebruiken als schuilplaats.
In het zuiden ligt het Savannelandschap vijf meter lager dan het restaurant, waardoor de bezoeker een perfect zicht heeft op de buffels en vogels.
Onder het restaurant loopt een onderdoorgang, die de primatenopvang verbindt met de Savanne.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Koningin Astridplein 20-26
  • Plaats 2018, Antwerpen
  • Projecttitel UItbreiding Dierentuin Antwerpen
  • Adviseur constructie Officium, Stuttgart / ELD, Antwerpen
  • Adviseur installaties ELD, Antwerpen
  • Adviseur bouwfysica ELD, Antwerpen
  • Aannemer Democo
  • Landschapsarchitect Fondu landscape architects, Antwerpen
  • Samenwerkende architect ELD, Antwerpen
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 10.000 m² Masterplan// Restaurant 3.476 m²
  • Programma Nieuw restaurant, volière en apenverblijf in Zoo van Antwerpen
  • Voorlopig ontwerp 2013
  • Opdrachtgever Koninklijke Maatschappij voor Dierenwelzijn Antwerpen, Antwerpen
  • Ontwerpbureau Studio Farris Architects, Antwerpen
Reageer op dit artikel