Project

ARC18: The Green House – cepezed

Business

The Green House biedt onderdak aan een ‘circulair’ horecaconcept plus vergaderfaciliteiten.
Wat de aanpak anders maakt dan bij andere circulaire projecten is dat vanaf de beginfase integraal is gekeken naar hoe circulariteit het best kon worden toegepast. Dat gold voor elke fase van het project en hield niet op na de bouw, maar loopt door in de exploitatie.

toelichting door cepezed

The Green House bevindt zich aan de Croeselaan nabij Utrecht CS. Directe aanleiding voor de bouw van het tijdelijke paviljoen was het streven van de gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf om op de locatie tussen de getransformeerde Rijkskantoor De Knoop en de Rabobank geen stedenbouwkundig gat te laten ontstaan, maar een stedelijke, levendige invulling te genereren. Samen met Strukton, Ballast Nedam en Albron heeft cepezed in de initiatieffase de eerste ideeën ontwikkeld om het paviljoen volledig circulair te bouwen en te exploiteren.

The Green House biedt onderdak aan een ‘circulair’ horecaconcept plus vergaderfaciliteiten. In het restaurant bereiden de chefs gerechten van ingrediënten uit de eigen urban farm en uit de regio. Conform de principes van circulariteit is het gebouw, inclusief de fundering, geheel demontabel. Over vijftien jaar kan het elders weer worden opgebouwd. Bij de keuze van het materiaal is ingezet op hergebruik. Het resultaat is een tijdelijk circulair paviljoen met een sluitende businesscase.

Het project kent een solide financieringsconstructie. De investering is beperkt door een vernuftig ontwerp met veel reductie in materiaal én door partnerschap met leveranciers die materialen in eigendom houden. De termijn waarop de return on investment op de exploitatie wordt gerealiseerd is drastisch gereduceerd door de vele pay-per-use partnerships. Waar die normaal gesproken ca 5 jaar is wordt de return on investment al na 2 tot 3 jaar behaald.

The Green House versnelt de transitie van een traditionele vastgoedontwikkeling naar een innovatieve circulaire duurzame vastgoedontwikkeling, die zijn investering terugverdient en ook grensverleggend is in duurzaamheid en circulariteit.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Croeselaan 16
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel The Green House
  • Projectarchitect(en) Ronald Schleurholts
  • Medewerkers Jan Pesman, Paddy Sieuwerts, Jaap Bosch, Ruben Molendijk, Lisen Hablé, Steven Goeman, Peter van den Heuvel, Ronald van Houten, Rutger Kuipers, Robertus de Bruin, Jorg Voogt, Paul Oehlers, Frank Smit
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties Strukton Worksphere, Maarssen
  • Adviseur akoestiek DGMR, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Den Haag
  • Aannemer Ballast Nedam
  • Interieurarchitect Coster design, Arnhem
  • Landschapsarchitect MOSS, Amsterdam - voor de urban farm
  • Stedebouwkundige Rijnboutt, Amsterdam
  • Toeleveranciers o.a. Trilux, Maasdam, MOSS, Alba Concepts
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 680 m2
  • Programma restaurant, urban farm en vergader- en ontmoetingsplek
  • Voorlopig ontwerp Februari 2015
  • Definitief ontwerp December 2016
  • Aanvang bouw Februari 2017
  • Oplevering Februari 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) ca. 941.000,--
  • Opdrachtgever Strukton, Ballast Nedam, Albron
  • Ontwerpbureau Architectenbureau cepezed

Locatie

Reageer op dit artikel