Project

ARC18: Stadskantoor Alkmaar – Proof of the sum

Interieur

Een aantal jaren geleden formuleerde Alkmaar de ambitie om de meest innovatie 100.000+-gemeente op het gebied van dienstverlening en in onderlinge samenwerking te worden. De werkwijze verschuift van afdelingen met vaste teams en een eigen vastomlijnd takenpakket naar een organisatie met wisselende teams op basis van competenties en eigen verantwoordelijkheden. De nieuwe werkomgeving katalyseert dit continue proces van kennisdeling.

toelichting door Proof of the sum

De kracht van magnetisme

De gemeente ziet haar huisvesting als een cruciaal middel om het nieuwe organisatiemodel te ondersteunen. Na een ingrijpende verbouwing werken de circa 600 ambtenaren, die voorheen op vijf verschillende locaties waren gehuisvest, alle in het Stadskantoor aan het Mallegatsplein. Daarbij is als één van de eerste gemeentes gekozen voor een huisvesting zonder vlekkenplan.

Twee nieuwe grote vides in het langgerekte volume structureren het programma. Ze verbinden de werkgebied van de ambtenaren op de derde, vierde en vijfde verdieping ruimtelijk en programmatisch sterk met elkaar. Om werknemers gedurende de dag op vanzelfsprekende wijze het hele gebouw te laten gebruiken, zijn alle gemeenschappelijke functies rondom deze as geprojecteerd.

Op de derde verdieping liggen het netwerkcafé en het service-center, waar medewerkers terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld IT of faciliteiten. Ook de ruimte met lockers is prominent vormgegeven als een informele overlegplek.

Een tribunetrap leidt naar de vierde verdieping, waar rond de vides het interne opleidingsprogramma is ondergebracht. De zogeheten Alkmaar Academy beschikt over diverse leer- en onderwijsplekken, uiteenlopend van een grote instructieruimte tot kleine ‘break-out’-plekken.

Een kleinere trap in de volgende vide voert naar het vergadercentrum waar plaats is voor zowel grote als kleinere groepen.
De bedrijvigheid rondom de vides staat in contrast met de rust en privacy op de aangrenzende werkvloeren. Die zijn met verschillende plekken gericht op verschillende vormen van werken, individueel of in kleine teams.

Vergaderruimtes liggen als losse volumes in de plattegrond. Dit introduceert de menselijke maat. In de koppen van het gebouw zijn plekken gecreëerd voor samenkomst op kleinere schaal. Pantry’s, lange leesbanken en ruimte voor korte brainstormsessies vormen hier het programma.

Door het spelen met de positionering van diverse gedeelde functies en individuele plekken is in het gebouw een interessant ‘magnetisch veld’ gecreëerd, Strategisch programmeren en zorgvuldig positioneren zorgt voor verwachte en onverwachte ontmoetingen, zo belangrijk voor innovatie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Mallegatsplein 10
  • Plaats Alkmaar
  • Projecttitel Stadskantoor Alkmaar
  • Projectarchitect(en) Roy Pype
  • Medewerkers Stefano Barile, Ece Eren, Lucas Pissetti, Fenne Reinders-Folmer, Natalia Sulkowska, Nora Zechmeister
  • Adviseur constructie Bouwadvies W.F.O., Wevershoof
  • Adviseur installaties HE Adviseurs, Rotterdam
  • Adviseur akoestiek Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht
  • Adviseur bouwfysica Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht
  • Adviseur brandveiligheid Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht
  • Aannemer Verwol Complete Interieurrealisatie
  • Interieurarchitect Proof of the sum, Amsterdam
  • Bouwmanagement YNNO
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4.500
  • Programma Werkomgeving voor alle ambtenaren van Alkmaar
  • Voorlopig ontwerp juni 2017
  • Definitief ontwerp september 2017
  • Aanvang bouw oktober 2017
  • Oplevering juni 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Alkmaar, Alkmaar
  • Ontwerpbureau Proof of the sum

Locatie

Reageer op dit artikel