Project

ARC18: Rijkskantoor De Knoop Utrecht – cepezed

Architectuur

De Knoopkazerne was een gesloten, introvert blok. Met gerichte ingrepen is het getransformeerd tot een licht en helder rijkskantoor

Toelichting door cepezed

De omvorming van de voormalige Knoopkazerne tot modern kantoorgebouw en vergadercentrum voor rijksambtenaren is binnen een 20-jarig Design, Build, Finance, Maintain & Operate (DBFMO)-contract vanuit het Rijksvastgoedbedrijf gerealiseerd door consortium R Creators.

Het bestaande gebouw uit 1989 was gedateerd, had een dwingende structuur en een gesloten karakter.
Het kenmerkte zich door een geprononceerde schakering van volumes met variërende hoogten en verdiepingsafmetingen alsook meanderende gevels met een rookglazen zonwering. In de herontwikkeling zijn ingrijpende aanpassingen gecombineerd met gedeeltelijke sloop, nieuwbouwuitbreiding en een volledig nieuwe stedelijke inbedding over meerdere hoogteniveaus.

Naast een groot oppervlak aan kantoorfuncties voor verschillende rijksdiensten met zeer diverse en stringente beveiligingseisen omvat het programma een omvangrijk, flexibel bruikbaar en indeelbaar congres- en vergadercentrum voor de Rijksoverheid.

De bestaande bouw van twaalf verdiepingen behuist alle kantoorfuncties, waarbij de kenmerkende achthoekige betonkolommen vol in het zicht zijn gelaten. Verwijdering van de vele binnenwanden heeft geresulteerd in meer licht, lucht, openheid en transparantie. Speciaal voor het project geëngineerde hybride plafondeilanden in de bestaande bouw maken dat daar geen verlaagde plafonds meer nodig zijn en ondanks de beperkte verdiepingshoogte toch maximale ruimtelijkheid bestaat. Het vergadercentrum bevindt zich in een uitbreiding met acht hoge verdiepingen. De nieuwe en bestaande bouw verenigen zich in een transparant atrium en een transportzone met liften en trappen. In het vergadercentrum zijn grenzend aan en in open verbinding met het atrium pauzepleinen en gastwerkplekken opgenomen. Voor een aangename rust zijn de vergaderzalen juist meer van het atrium afgekeerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres ineurslaan 500
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Rijkskantoor De Knoop
  • Projectarchitect(en) Ronald Schleurholts
  • Medewerkers Jan Pesman, Paddy Sieuwerts, Jaap Bosch, Ruben Molendijk, Lisen Hablé, Steven Goeman, Peter van den Heuvel, Ronald van Houten, Rutger Kuipers, Robertus de Bruin, Jorg Voogt, Paul Oehlers, Frank Smit
  • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
  • Adviseur installaties Strukton Worksphere, Maarssen
  • Adviseur akoestiek DGMR, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Den Haag
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Den Haag
  • Aannemer Strukton, Ballast Nedam
  • Interieurarchitect Fokkema & Partners Architecten, Delft
  • Landschapsarchitect Rijnboutt, Amsterdam
  • Beeldend kunstenaar Studio Drift, Amsterdam / Laura Atsma
  • Stedebouwkundige Rijnboutt, Amsterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 32.944 m²
  • Programma Kantoorgebouw
  • Voorlopig ontwerp Februari 2015
  • Definitief ontwerp December 2015
  • Aanvang bouw Maart 2016
  • Oplevering Februari 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 50.305.798
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 31.506.153
  • Opdrachtgever R Creators - een consortium van Strukton, Facilicom en Ballast Nedam
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed
Reageer op dit artikel