Project

ARC18: Renovatie van drie historisch waardevolle gebouwen, Leysstraat Antwerpen – Bovenbouw Architectuur

Architectuur

In de verbouwing van de eclectische panden in de Leysstraat in Antwerpen heeft Bovenbouw Architectuur een historisch pand met veel empathie een tweede adem gegeven. Achter de flamboyante, eclectische gevel gingen een hele reeks oninteressante kamers schuil. Die schizofrenie tussen een meesterlijke gevel en een pover interieur probeert Bovenbouw Architectuur in het project op te heffen.

Toelichting door de architect

Bovenbouw Architectuur adopteert een formele strategie die net als de gevel eclectisch en accumulatief is. Kamer na kamer definiëren we de potenties en de noodzakelijkheden die horen bij de herinrichting tot appartementen.
Een essentiële ruimtelijke component zijn de doorbraken. Wat ooit 3 historische panden waren, vertimmert Bovenbouw Architectuur nu tot 2 appartementen per laag. De doorbraken door de scheimuren dramatiseert het bureau. Langs de schouw, door de schouw of op de schouw komen er perforaties die een nieuwe route creëren, en de kamerstructuur open prikt.

Dubbele circulaties, treden en diepe perspectieven dragen bij aan de ruimtelijkheid van de circulatie. Sommige openingen snijdt Bovenbouw Architectuur overhoeks uit. Verrassende momenten zitten verstopt in alle hoeken van het gebouw. Een douche onder een bas-relief, een verborgen deur naar de lift, een paravent met een douche in…
De materialisering ademt evenveel empathie. Keukens krijgen profilering of worden mini-gebouwtjes. Bogen en kleuraccenten dragen bij aan de kwaliteit van elke kamer. De zolder ademt een eigen, ongepolijste sfeer uit. Interventies hebben hier een grovere korrel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Leysstraat 7-15
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Renovatie van 3 historisch waardevolle gebouwen, Leysstraat Antwerpen
  • Projectarchitect(en) Dirk Somers, Sander Laureys en Gosia Olchowska
  • Medewerkers Wim Boesten, Sidse Hald, Christopher Permain en Henk Jan Imhoff
  • Adviseur constructie Planet Engineering, Brasschaat
  • Adviseur installaties Abetec Architecten en Ingenieurs, Dendermonde
  • Aannemer Denys
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 719
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 677
  • Programma Verbouwing van 3 woningen tot 8 appartementen en 2 winkelruimtes
  • Voorlopig ontwerp november 2012
  • Definitief ontwerp juni 2013
  • Oplevering juni 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2.800.000 excl. BTW
  • Opdrachtgever AG VESPA, Paradeplein 25, 2000 Antwerpen
  • Ontwerpbureau Bovenbouw Architectuur en Barbara Van Der Wee Architects (renovatie gevel)
Reageer op dit artikel