Project

ARC18: Publiekslocatie Centrum Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten & Merk X

Interieur

deMunnik-deJong architecten & Merk X ontwierpen de transformatie en renovatie van de stadswinkel in het rijksmonumentale Stadhuis Rotterdam

Publiekslocatie Centrum is de grootste stadswinkel voor gemeentelijke dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het nieuwe serviceconcept van de gemeente omvat meer dan de bekende balie van burgerzaken. De Rotterdammer kan hier nu ook terecht voor gesprekken over belastingen, werk, inkomen en leerplicht.

toelichting door deMunnik-deJong architecten & Merk X

De bestaande indeling, kleuren en materialen waren niet afgestemd op de heldere structuur van de monumentale ruimte. De ruimtes waren verrommeld en de installaties voldeden niet meer. Bij vorige verbouwingen waren de balies weggestopt aan de zijkanten van de drie overdekte binnenhoven. De structuur van het oorspronkelijke ontwerp van het Stadhuis door Henri Evers uit 1914-1920 was hierdoor niet meer afleesbaar.

Het nieuwe ontwerp bouwt voort op het ontwerp van Evers en is in lijn met eerdere renovaties van het Stadhuis die door hetzelfde team zijn gedaan.

De servicebalies zijn teruggeplaatst in het centraal gelegen hof. Aan weerszijden van de servicebalies bevinden zich twee wachtgebieden met speciaal ontworpen ingelegde tapijten en kroonluchters met een diameter van ruim 7 meter.

Het uitgebreide programma van de Stadswinkel omvat een groot aantal spreek- werkplekken. Om deze plekken visueel en ruimtelijk te verbinden met de Stadswinkel zijn er openingen gemaakt binnen de structuur van Evers’ ontwerp. De openingen zijn al dan niet voorzien van een pui uit staal en glas.

Léon Wielaard, vastgoedontwikkelaar bij Gemeente Rotterdam: “Het was een hele puzzel om alle gewenste diensten in te passen in de bestaande architectuur. deMunnik-deJong & Merk X hebben zich laten leiden door de oorspronkelijke, heldere structuur van Evers en deze verbonden met een eigentijds, uitnodigend interieur waarin veel mensen zich prettig voelen. De ruimte straalt grandeur uit en bergt intimiteit in zich. Zo is het servicecentrum precies de plek geworden die wij voor ogen hadden: een efficiënte werkplek, uitnodigende publiekslocatie en overweldigend visitekaartje in één.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Coolsingel 40
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Publiekslocatie Centrum - Stadhuis Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Bert de Munnik - Gertjan de Jong - Evelyne Merkx
  • Adviseur installaties J. van Toorenburg, Den Haag
  • Adviseur bouwfysica LBP Sight, Nieuwegein
  • Aannemer Burgy bouwbedrijf
  • Interieurarchitect deMunnik-deJong architecten & Merk X, Amsterdam
  • Bouwmanagement Buro Mees, Eindhoven
  • Samenwerkende architect Putter Partners architecten, Rotterdam
  • Toeleveranciers Licht Joost de Beij
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3000
  • Programma Publiekslocatie Stadhuis Gemeente Rotterdam
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp november 2016
  • Aanvang bouw december 2017
  • Oplevering mei 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Rotterdam - Léon Wielaard
  • Ontwerpbureau deMunnik-deJong architecten & Merk X

Locatie

Reageer op dit artikel