Project

Winnaar ARC18 Innovatie Award: People’s Pavilion – bureau SLA & Overtreders W

Architectuur

People’s Pavilion was het icoon van circulaire economie op de Dutch Design Week 2017. Midden op het Ketelhuisplein in Eindhoven stond dit circulaire gebouw, opgebouwd uit 100% geleende materialen. Een conceptueel en bouwkundig tour-de-force en een absolute eye catcher dat bezoekers ertoe verleidde om actief te participeren in de discussies en om een mening te vormen en te delen over de circulaire toekomst.

toelichting door bureau SLA

People’s Pavilion is experiment voor een nieuwe manier van bouwen. De ontwerpers van bureau SLA en Overtreders W wilden de voetafdruk van het paviljoen reduceren tot nul door geen grondstoffen verloren te laten gaan. Tegelijkertijd beantwoorden ze de vraag van de opdrachtgever om een tijdelijk maar indrukwekkend paviljoen te realiseren dat de circulaire toekomst ademt.

People Paviljoen Avond

Beeld: Filip Dujardin

Ze maakten de radicale ontwerpkeuze om alle materialen, die nodig waren om het 250m2 gebouw te realiseren, te lenen. Van leveranciers en producenten, maar ook van bewoners uit Eindhoven. Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding, verlichting: alles is geleend en na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren.

Het paviljoen moest een echt gebouw worden, met een eigen, logisch aanvoelende esthetiek. Niet een willekeurige stapeling van geleende bouwmaterialen. Het ontwerp, onconventionele materiaalgebruik en de zichtbare constructie details verhullen niets. Het materiaal zo gebruikt dat het eindeloos opnieuw kan worden gebruikt. Om dat mogelijk te maken bedachten de ontwerpers samen met de structural engineers van Arup een nieuwe manier van constructie die het toeliet om met standaard bouwmaterialen te werken zonder deze aan te tasten. Want 100% geleend betekent dat er niet is geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd is tijdens de bouw. Alles is met stalen omsnoeringsbanden en spanbanden aan elkaar gesjord. Deze constructiemethode zorgde voor een zeer leesbaar gebouw: bezoekers begrepen meteen dat door het verwijderen van de banden, het gebouw uit elkaar gehaald zou kunnen worden.

Beeld: Jeroen van der Wielen

People’s Pavilion laat een nieuwe toekomst voor duurzaam bouwen zien. Met een krachtige ontwerptaal, nieuwe samenwerkingen en intelligente bouwmethodieken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ketelhuisplein
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel People's Pavilion - 100% geleend
  • Projectarchitect(en) Peter van Assche, Reinder Bakker, Hester van Dijk
  • Medewerkers Joris van Maastrigt
  • Adviseur constructie Arup Amsterdam
  • Aannemer Ham, Post en Van Huystee, Amsterdam
  • Toeleveranciers zie PDF voor lijst van uitleners van materialen
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 250
  • Programma Evenementen, lezingen en debatten
  • Voorlopig ontwerp april 2017
  • Definitief ontwerp augustus 2017
  • Aanvang bouw oktober 2017
  • Oplevering oktober 2017
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 200.000
  • Opdrachtgever Dutch Design Foundation
  • Ontwerpbureau bureau SLA & Overtreders W

Locatie

Reageer op dit artikel