Project

ARC18: Office Villa – HofmanDujardin

Business

Vanwege de sterke groei van het bureau ging HofmanDujardin op zoek naar een nieuw kantoor. Door dit zelf te ontwikkelen is een maatpak ontstaan waarvan de ontwikkeling en het ontwerp elkaar steeds beïnvloedden. Naast het interieur draagt hierdoor ook het casco sterk bij aan de identiteit van HofmanDujardin. Tegelijk is een sterke harmonie ontstaan omdat alle schaalniveaus als een samenhangend geheel konden worden ontworpen.

toelichting door HofmanDujardin

Ontwikkeling met gedeelde belangen

In tegenstelling tot een traditionele projectontwikkeling liggen bij de ontwikkeling van de HofmanDujardin Office Villa eigendom, ontwikkeling, ontwerp, uitvoering en gebruik bij eenzelfde partij. De belangen zijn dus op al deze niveaus hetzelfde. Het bureau zocht een grote open ruimte op de begane grond met veel daglicht en relaties met de natuur. Een voormalig kantoorgebouw met een loods in Diemen had deze kwaliteiten in zich. De nabijheid en uitbreiding van Amsterdam maken dat de locatie sterk in ontwikkeling is.

Transformatie in twee fases

Hoewel de oorspronkelijke loods in eerste instantie het minst geschikt leek als kantoor, is deze als eerst ontwikkeld. Het kantoorgedeelte biedt in een volgende fase ruimte aan toekomstige groei. Tijdens de transformatie van de loods zijn bestaande kwaliteiten optimaal benut door het ontwerp steeds aan te passen op nieuwe inzichten. De grootste ingreep is het vervangen van de gevel. Grote schuifpuien openen de bestaande introverte hal volledig naar de omgeving, waar een nieuwe bloementuin en terras zijn aangelegd.

Thuis voelen

Het ontwerp volgt de principes van de eigen filosofie van HofmanDujardin: Shaping Intuition®. Deze filosofie combineert de bureaucultuur met de intuïtieve waarden van de mens. Meer dan het ontwerpen van een kantoor, was de kern het creëren van plekken waar we ons thuis voelen en graag zijn. De ruimte is universeel en leent zich daarmee voor allerlei activiteiten. Naast werk komen we hier bijeen voor presentaties, borrels, feestjes, meetings of gewoon om te ontspannen.

Gestript tot de essentie

De loods is gestript tot de essentie overbleef: een regelmatig raster van slanke, stalen kolommen en een expressief, houten dak. In de grote open ruimte definiëren drie functionele, gesloten ruimten verschillende zones in de plattegrond. Een aaneenschakeling van kamers aan de oostzijde biedt plek om formeel te vergaderen, te brainstormen, je af te zonderen of te werken aan maquettes. Pin-up-wanden scheiden deze kamers van elkaar, terwijl door de glazen binnengevel de transparantie in het interieur gewaarborgd blijft. Alle plekken staan met elkaar in verbinding, maar hebben tegelijk een eigen karakter. Zo ontstaan verschillende gradaties van geborgenheid die aansluiten op verschillende activiteiten.

Impuls en inspiratie

Naast de gesloten ruimten, vormen inrichting en materialisering essentiële onderdelen in het creëren van deze karakters. Op de doorlopende, betonnen vloer liggen tapijten met verschillende kleuren en texturen die samen met het losse meubilair en specifieke verlichting een diversiteit aan sferen creëren. Aan weerszijden van de haard aan de zuidgevel, kijken een grote tafel en een lounge uit over het terras en het water. De magneetborden voor ons eigen ontwerpwerk en de schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken maken dat de plek tot leven komt. Door de samensmelting van alle schaalniveaus vormt de HofmanDujardin Office Villa een impuls voor het gebied en bovenal een inspiratie voor onze opdrachtgevers en onszelf.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Verrijn Stuartweg 34
  • Plaats Diemen
  • Projecttitel HofmanDujardin Office Villa
  • Projectarchitect(en) Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Fabian van den Bosch
  • Medewerkers Maik Peters, Jiangxi Fei, Kiwa van Riel, Wim Caspers, Daphne van Berkel
  • Aannemer Bot Bouw
  • Landschapsarchitect Piet Oudolf
  • Bouwmanagement Stone Projectmanagement
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1500 (850 ontwikkeld, 650 fase 2)
  • Voorlopig ontwerp 2017
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever HofmanDujardin
  • Ontwerpbureau HofmanDujardin

Locatie

Reageer op dit artikel