Project

ARC18: Living Apart Together, Cohousing in een voormalige rijkswachtkazerne – Polygoon Architectuur

Architectuur

Polygoon Architectuur verbouwde i.s.m. architect Jouri De Pelecijn een voormalige rijkswachtkazerne tot cohousingproject met vier doorzonwoningen. Voor deze herbestemming werd doordacht gebruik gemaakt van de oorspronkelijke structuren, terwijl de uitbreidingen in houtskeletbouw gebeurde. Vier bevriende gezinnen hadden een visie: een samenwoonproject, op fietsafstand van het stadscentrum, met gemeenschappelijke functies en een gedeelde tuin, maar met voldoende behoud van privacy.

Toelichting door Polygoon Architectuur

Bij dit cohousingproject werd resoluut gekozen voor een ruime gemeenschappelijke tuin. Op de binnenkoer stonden oorspronkelijk enkele garageboxen. De bouwheren speelden even met het idee om daarvan een gemeenschappelijke ruimte te maken, zoals vaker gebeurt bij cohousingprojecten. De meerwaarde van een grote tuin in een stedelijke context is echter zo groot, dat ze uiteindelijk toch beslisten om de constructie af te breken en de volledige ruimte te benutten als tuin: een ingreep die de levenskwaliteit van de bewoners sterk vergroot. Vanuit de leefkeukens in de nieuwe achterbouw kijken de bewoners nu uit de op de tuin; een verademing in het drukke Deurne.

Het perceel beschikt ook over heel wat ruimte aan de straatkant. Voor de herbestemming was die bestraat en tot parkeerplaats uitgeroepen. De huidige bewoners doen echter bewust aan autodelen. Zo kwam er plaats vrij om de troef van de zuidgerichte ligging uit te spelen. Er werd een tweede voortuin toegevoegd die de verhoudingen van de gevel respecteert. Op die manier kunnen twee volwaardige autostaanplaatsen gecombineerd worden met een groen uitzicht voor de buurt en vanuit alle woonkamers.

Een specifieke uitdaging was de wens van de bouwheren om bio-ecologisch te verbouwen. De woningen moesten dus energie- en waterzuinig zijn en voornamelijk bestaan uit bio-ecologische materialen. Daarom werd er gebouwd met zo veel mogelijk nagroeibare bouwmaterialen, zoals hout en cellulose. Een groendak, regenwaterrecuperatiesysteem en zonneboilers vervolledigen het pakket duurzame ingrepen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres August Van De Wielelei 55
  • Plaats 2100 Deurne (Antwerpen)
  • Projecttitel Living Apart Together: Cohousing in een voormalige rijkswachtkazerne
  • Projectarchitect(en) Domien Boits, Jouri De Pelecijn, Bram Van Bouwel
  • Adviseur constructie Planet Engineering (Brasschaat)
  • Adviseur bouwfysica Planet Engineering (Brasschaat)
  • Aannemer Van Mol en Zonen (Brasschaat)
  • Programma verbouwing van rijkswachtkazerne tot 4 woningen - cohousing
  • Opdrachtgever Van Praet-Bosteels, Lenaerts-Teuchies, De Pelecijn-Vanhaverbeke, Van Steenbergen-Verhaert (Antwerpen)
  • Ontwerpbureau Polygoon Architectuur i.s.m. Jouri De Pelecijn
Reageer op dit artikel