Project

ARC18: Focus Filmtheater, Arnhem – DP6 architectuurstudio

Architectuur

Het nieuwe Focus Filmtheater omvat 5 filmzalen, een grand café en een buitenbioscoop. Het gebouw is gesitueerd op het Kerkplein in Arnhem, aan de voet van de prominente Eusebiuskerk. In het ontwerp staat het zicht op de kerktoren centraal.

Toelichting: DP6 architectuurstudio

Voor de oorlog was het gebied rond de Eusebiuskerk bebouwd en was er op de plek van het nieuwe Focus Filmtheater een steeg: de Torensteeg. DP6 bracht de historische Torensteeg als structurerend element terug in het nieuwe gebouw. Deze ‘Nieuwe Torensteeg’, die het filmtheater als het ware in tweeën knipt, zorgt ervoor dat het zicht op de Eusebius behouden blijft. Ook in het gebouw zelf speelt het zicht op de toren een belangrijke rol; vanaf de grote publiekstrap die naar de zalen leidt is de toren door het glasdak voortdurend zichtbaar.

De gevel van het Focus Filmtheater bestaat uit een dubbelhoge transparante plint met daarboven rijk gedetailleerd metselwerk. Hiermee wordt aansluiting gezocht met elementen die voorkomen in de Arnhemse binnenstad zoals metselwerkpatronen uit de wederopbouwarchitectuur.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Audrey Hepburnplein 1
  • Plaats Arnhem
  • Projecttitel Focus Filmtheater
  • Projectarchitect(en) Robert Alewijnse, Chris de Weijer, Richelle de Jong
  • Medewerkers Dardo Mantel, Rosanne van Yperen, Ruben Aalbersberg
  • Adviseur constructie ABT, Velp
  • Adviseur installaties ABT, Velp
  • Adviseur akoestiek ABT, Velp
  • Adviseur bouwfysica ABT, Velp
  • Adviseur brandveiligheid ABT, Velp
  • Aannemer BINX Smartility, Groenlo
  • Interieurarchitect M2R, Rotterdam
  • Landschapsarchitect Buro Poelmans Reesink, Arnhem
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2600
  • Programma filmtheater met 5 zalen, grand café en buitenbioscoop
  • Voorlopig ontwerp juli 2016
  • Definitief ontwerp oktober 2016
  • Aanvang bouw mei 2017
  • Oplevering maart 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Arnhem, Arnhem
  • Ontwerpbureau DP6 architectuurstudio

Locatie

Reageer op dit artikel