Project

ARC18: Erkerhuis #1 Offingawier – Onix NL

Architectuur

Het erkerhuis heeft een zadelkap en is met zijn erkerhoofdvorm toegesneden op de locatie: een kavel aan de hoofdweg van een pittoresk dorp, met achter weids uitzicht, maar een buurwoning er pal naast. Vanuit de wens zowel privacy als uitzicht op deze locatie te garanderen is het eerste ‘erkerhuis’ van Onix NL ontstaan.

Toeliching door Onix NL

De erker als Architectonisch Detail

De erker aan een woning (rijtje of vrijstaand) is een mooi detail om overhoeks naar buiten te kijken en langer het licht in de woning te krijgen. ONix heeft een huis als een grote erker ontworpen.
Voor een locatie in Offingawier, een landelijke lintdorp naast Sneek, stond een huis wat veel kleiner was dan het programma van de nieuwe eigenaar. De locatie is gelegen tussen een mooi uitzicht, zwarte Friese paarden in de wei, en een oude kerk aan de dorpsstraat.

De opgave was het wonen zo te integreren, dat zowel de paarden als de kerk vanuit de eetkamer goed te zien zouden zijn. Tevens was het stedenbouwkundig de uitdaging het volume vanaf de straat niet te groot te laten lijken, zodat het doorzicht vanaf de straat naar de wei nog waarneembaar zou zijn. De woning heeft veel diepte gekregen met een “uitbuikende” zijgevel op het zuiden. Het volume wat hierdoor ontstaat richt zich zowel overhoeks naar de straat, als ook overhoeks naar de wei. De knik halverwege de zijgevel laat het volume in de omgeving kleiner ogen. De zijgevel wordt door de overhoekse oriëntatie ook onderdeel van de straatgevel. Het is een groot huis wat naar de omgeving toe kleiner lijkt. Door de zijgevel te vertrappen ontstaat er een deel zuid, een deel oost, en een deel westgevel. De zuidgevel is om privacy en om bezonningsredenen dicht gelaten, en de oost-en westgevel is transparant behouden.

Vanuit een bewegend standpunt (de straat) wordt de zijgevel gevarieerd ervaren m.b.t. de transparantie ervan, zonder letterlijk zicht op het interieur te hebben. Vanuit een stilstaand standpunt (het interieur) is er zeer goed zicht op de straat zonder het gevoel bekeken te worden.

Het erkerhuis kan op een plek waar dit wenselijk is een groot huis klein doen lijken, waarbij er een optimale relatie tussen interieur/ tuin en openbare ruimte kan ontstaan.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Fiifgeawei 17
 • Plaats Offingawier
 • Projecttitel Erkerhuis #1
 • Projectarchitect(en) Haiko Meijer, Alex van de Beld
 • Medewerkers Wilco van Huppelschoten, René Harmanni
 • Adviseur constructie Goudstikker de Vries
 • Adviseur installaties M3 Energie, Winsum
 • Aannemer Bouwbedrijf Lont, Sint Annaparochie
 • Programma woonhuis
 • Opdrachtgever de heer J. Bijzitter, Offingawier
 • Ontwerpbureau Onix NL i.s.m. ALB Surroundings
Reageer op dit artikel