Project

Winnaar ARC18 Detail Award: Cadix in Antwerpen – Happel Cornelisse Verhoeven

Techniek

De Cadix-wijk in Antwerpen wordt langzaam getransformeerd van een voormalige havenbuurt naar een nieuwe stadswijk. Te midden van deze heterogene buurt is een hoek- en poortgebouw ontworpen waarbij binnen de context van de sociale huisvesting een hoog-kwalitatieve detaillering is bereikt.

Toelichting door Happel Cornelisse Verhoeven

Ten noorden van het stadscentrum van Antwerpen ligt de voormalige havenwijk Cadix. Deze stadsbuurt is ontstaan in de negentiende en begin twintigste eeuw en bestaat uit een heterogene blokstructuur van pakhuizen, depots, kazernes en rijwoningen. Midden in het gebied zijn twee hoekgebouwen en een poortgebouw ontworpen met in totaal zestig woningen, een parkeergarage en een kinderdagverblijf. Beide woonblokken liggen diametraal ten opzichte van elkaar en hebben een monolithische uitstraling om het hoekmotief binnen de wijk kracht bij te zetten.

Cadix Antwerpen_ARC18

Het erkergebouw is uitgevoerd met een gele baksteen van Scheldeklei en speelt in op de streekeigen schippersarchitectuur van de wijk; een fenomeen waarbij eenvoudige havenbaronnen hun pakhuizen met goedkope, gele scheldestenen lieten bouwen omdat een rode, ijzerhoudende steen te kostbaar werd bevonden. Het gehele woongebouw is orthogonaal gemetseld met afgeschuinde erkerwangen in een loodrechte vertanding. Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de detaillering van de portieken en stalen kozijnen.

Cadix Antwerpen ARC18

Het naastgelegen poortgebouw geeft toegang tot een binnenhof waarbij de deuren en doorgangen zijn gedetailleerd met lokale boogmotieven. Deze binnentuin is onderdeel van het kinderdagverblijf dat zich over de gehele begane grond uitstrekt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Pireausstraat
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Cadix
  • Projectarchitect(en) Ninke Happel, Floris Cornelisse, Paul Verhoeven
  • Medewerkers Bernd Korteling
  • Adviseur constructie Chalybs Studiebureau
  • Adviseur installaties SB Heedfeld
  • Adviseur bouwfysica GHW
  • Aannemer Belemco
  • Interieurarchitect Happel Cornelisse Verhoeven
  • Samenwerkende architect Masterplan i.s.m. Stephen Taylor Architects
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10891 m2
  • Bruto inhoud 38347 m3
  • Programma 31 Sociale huurwoningen, kinderdagverblijf, parkeergarage
  • Voorlopig ontwerp 2012
  • Definitief ontwerp 2014
  • Aanvang bouw Oktober 2015
  • Oplevering Juli 2018
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 11.500.000 excl. BTW
  • Opdrachtgever Woonhaven Antwerpen
  • Ontwerpbureau Happel Cornelisse Verhoeven

Locatie

Reageer op dit artikel