Project

ARC18: Blaak House – V8 Architects

Architectuur

Renovatie van een wederopbouwmonument tot hedendaagse kantooromgeving met statuur. Om vakmanschap kan men niet heen; de toepassing van rijke materialen en nieuw ontworpen ornamenten door V8 architects geven het gebouw een eigentijdse grandeur, terwijl historische details zijn hersteld. Het op waarde schatten van gebouwonderdelen en ze adequaat hergebruiken geeft het monument én de stad van de wederopbouw, een nieuwe impuls.

Toelichting door V8 Architects

Het in 1950 gerealiseerde Blaakhouse is van origine het gebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij, ontworpen door Kees Elffers. Ooit op de lijst voor sloop is het gebouw sinds 2010 een Rijksmonument en verdiende het om gerenoveerd en zijn verborgen grandeur weer in volle glorie aan gebruikers en de stad te laten zien.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een bijzondere bakstenen gevel en een prachtige natuurstenen entree. Bij bouwkundige ingrepen in de jaren 90 is ruimte toegevoegd, maar heeft het gebouw tegelijkertijd veel aan oorspronkelijke kwaliteit ingeboet. Voor opdrachtgever Real I.S. brengt V8 architects de monumentale kwaliteit weer tot uitdrukking en voegt er tegelijkertijd hedendaags comfort en flexibiliteit toe.

Interieur

In het ontwerp zijn de gevels en de monumentale ruimten intact gelaten. De begane grond met haar uitgesproken materialisering wordt door het gedeeltelijk verwijderen van de eerste verdieping weer verbonden met het atrium. Dat is, verrassend genoeg, volledig bekleed met textiel. Een nieuw ornament met een praktische werking. De reflectie van de nieuwe glazen binnengevel op de bovenste verdiepingen laat licht maximaal naar binnen treden en maakt het atriumdak dat in de jaren negentig is toegevoegd, tot een sprankelend element.

Nieuwe openingen in de atriumgevel nemen naar beneden steeds in omvang toe om zoveel mogelijk daglicht toe te laten. Samen met de regelbare pixelverlichting aan de atriumgevel zorgen ze voor een gevarieerde beleving van de ruimte.

Nieuw ontworpen koven aan de buitengevels op de verdiepingen sluiten aan op de oorspronkelijke architectuur en maken dat zichtlijnen en daglicht weer vrij spel hebben.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Blaak 34
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Blaak House
  • Projectarchitect(en) Rudolph Eilander, Michiel Raaphorst
  • Medewerkers Taro Yoshikawa, David Spierings, Niels Roodbergen, Federico Rosson, Emilia Serowiec
  • Adviseur constructie Van Rossum, Rotterdam
  • Adviseur installaties Deerns, Rijswijk
  • Adviseur akoestiek DGMR, Arnhem
  • Adviseur bouwfysica DGMR, Arnhem
  • Adviseur brandveiligheid DGMR, Arnhem
  • Aannemer Van Omme & de Groot
  • Interieurarchitect V8 architects
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 9.500 m2
  • Programma kantoren
  • Definitief ontwerp 2015
  • Aanvang bouw december 2016
  • Oplevering begin 2018
  • Opdrachtgever Real I.S., Munchen
  • Ontwerpbureau V8 architects
Reageer op dit artikel