Project

ARC18: Balie publiekslocatie Centrum Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten + Merk X

Architectuurproducten

Voor de transformatie en renovatie van de stadswinkel in het rijksmonument Stadhuis Rotterdam is een lijn nieuwe meubels ontworpen, de nieuwe middenbalie vormt het nieuwe hart van het servicecentrum. De nieuwe servicebalie is ‘terug’geplaatst in het centraal gelegen hof in het achterhuis van het Stadhuis Rotterdam. De hedendaagse vormgeving contrasteert en sluit naadloos aan op de bestaande architectuur.

toelichting door deMunnik-deJong architecten + Merk X

In de loop der jaren waren de prachtige monumentale ruimtes sterk verrommeld en installaties voldeden niet meer. De bestaande indeling, kleuren en materialen waren niet afgestemd op de heldere structuur van de monumentale ruimtes. Bij vorige verbouwingen waren de balies weggestopt aan de zijkanten van de drie overdekte binnenhoven. De structuur van het oorspronkelijke ontwerp van het Stadhuis door Henri Evers was hierdoor niet meer afleesbaar.

In het nieuwe ontwerp is de servicebalie teruggeplaatst in het centraal gelegen hof. De maten van balie zijn heel precies afgestemd op de kolommenstructuur van het gebouw, door de balie los te positioneren van de kolommen is er een natuurlijk privacyzone ontstaan.

De werkplekken voldoen aan alle geldende arbonormen, alle apparatuur is geïntegreerd en heeft een plek gekregen. Door het plaatsen van een geïntegreerde nieuwe trap in het akoestische middenmeubel is een extra toegang gecreëerd.

De balie is onderdeel van meerdere speciaal ontworpen meubels. Aan weerszijden van de servicebalies bevinden zich twee wachtgebieden met o.a. speciaal ontworpen ingelegde tapijten, leestafels, krukjes, banken, multifunctioneel meubel en luchters met een diameter van ruim 7 meter van waaruit alle lichtproblemen zijn opgelost.

Aan de lange zijdes zijn 38 open spreek- en werkplekken ondergebracht. Naar wens van de opdrachtgever zijn deze niet volledig afgeschermd, maar maken deel uit van de semi-publieke ruimte. De verwachting is dat de vergrote sociale controle ongewenst gedrag zal terugdringen. Speciaal ontworpen meubels met halfhoge zijwanden – geplaatst in kruisvorm – bieden de gebruikers toch voldoende privacy en vormen een akoestische buffer voor omgevingsgeluid.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Coolsingel 40
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Balie publiekslocatie Centrum Stadhuis Rotterdam – deMunnik-deJong architecten & Merk X
  • Projectarchitect(en) Bert de Munnik - Gertjan de Jong - Evelyne Merkx
  • Adviseur installaties J. van Toorenburg, Den Haag
  • Adviseur akoestiek LBP Sight, Nieuwegein
  • Aannemer Burgy bouwbedrijf - Hoogendoorn interieurbouw
  • Interieurarchitect deMunnik-deJong architecten & Merk X
  • Bouwmanagement Buro Mees, Eindhoven
  • Samenwerkende architect Putter Partners, Rotterdam
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3000
  • Voorlopig ontwerp mei 2016
  • Definitief ontwerp november 2016
  • Aanvang bouw december 2017
  • Oplevering mei 2018
  • Opdrachtgever Gemeente Rotterdam - Léon Wielaard
  • Ontwerpbureau deMunnik-deJong architecten + Merk X, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel