Project

Winnaar ARC17 Meubel: HUBB – Mecanoo en Gispen

Architectuurproducten

HUBB is ontwikkeld als antwoord op de ontwikkelingen en veranderingen binnen het onderwijs, die elkaar steeds sneller opvolgen. HUBB is een inrichtingsconcept waarmee verschillende manieren van onderwijs gefaciliteerd worden, binnen de bestaande structuren. Het is een serie bouwstenen met een ogenschijnlijk eenvoudige basisvorm, om eindeloos mee te combineren.

Winnaar ARC17 Meubel: HUBB – Mecanoo en Gispen
HUBB door Mecanoo. Foto: Mecanoo architecten

HUBB is de uitkomst van een verkenning naar de leeromgeving van de toekomst: hierin kunnen meerdere type activiteiten tegelijkertijd plaats vinden, zonder dat ruimtes generiek worden. Diversiteit, personalisatie en het specifieke doel van verschillende onderwijsactiviteiten staan centraal. In de leeromgeving van de toekomst krijgen creativiteit, innovatie en identiteit alle ruimte en worden studenten en docenten gestimuleerd tot uitwisseling van ideeën en inspiratie.

HUBB biedt zo de vrijheid van maatwerk en het gemak en de kwaliteit van een beproefd systeem. Bij verandering van de vorm van onderwijs zijn de bouwstenen duurzaam te hergebruiken. Een set stoelen die in het eerste semester wordt gebruikt voor samenwerken, wordt met de toevoeging van een overkapping geschikt om te studeren of onderzoeken. Aan elkaar geschakeld worden de stoelen een bank. Voor iedere situatie kan met HUBB een passende oplossing worden gecreëerd.

Van studeren tot overleggen en elkaar ontmoeten. De ideale leeromgeving biedt zowel een concentratiezone als een samenwerk- en een sociale zone, elk gekenmerkt door andere activiteiten. Met een gevarieerde toepassing van HUBB meubelelementen lopen verschillende zones soepel in elkaar over en ontstaat een samenhangend leerlandschap waarin iedere student en docent een plek kan vinden.

Het modulaire ontwerp met gestandaardiseerde componenten en het gebruik van duurzame materialen als hout uit duurzaam beheerde Europese bossen, recyclebaar PET en staal, maken van HUBB een zeer duurzaam product. De meubelserie is ontworpen zodat deze geproduceerd kan worden op basis circulaire economie-principes. Alle onderdelen zijn volledig (de)monteerbaar en herbruikbaar. HUBB is een tijdloze oplossing die jarenlang meekan.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres nvt
  • Plaats nvt
  • Projecttitel HUBB
  • Ontwerpbureau Mecanoo en Gispen
Reageer op dit artikel