Project

ARC17 Interieur: Old Scuola – IWT

Interieur

Na 4,5 jaar met een mobiele pizzeria langs evenementen te zijn getrokken, hebben de mannen van Old Scuola ook een restaurant geopend. Het ‘pizzahoofdkantoor’ is gevestigd in Het Industriegebouw in Rotterdam en ontworpen door het bureau IWT.

ARC17 Interieur: Old Scuola – IWT
foto: Pim Top

De ruimte doet overdag dienst als werkplaats voor de voorbereiding van de komende festivals en andere evenementen; ’s avonds verandert de ruimte in restaurant Old Scuola, een initiatief van Marco Zander en Daniel van der Stel. Centraal in de 350 m2 industriële productiekeuken en restaurant vormt een aantal terrazzo barelementen.

IWT heeft een ‘ruimtelijke machine’ willen ontwerpen, legt het bureau uit: een wisselwerking tussen de barmeubels, de wand met ondersteunende faciliteiten en de akoestische elementen. Het in roestvast staal uitgevoerde wandmeubel biedt plaats aan onder meer de keuken met twee hout gestookte pizzaovens, opslagruimte, toiletten en een trap naar de entresol.

Drie barelementen, elk uitgevoerd in rvs en terrazzo, begrenzen de keuken en vervullen een dubbele rol; overdag fungeren ze als werkblad voor de keuken, ’s avonds als werkblad en eetbar. De twee onderscheiden gebruiksvlakken van de barelementen kunnen bijdragen aan ongedwongen interactie tussen klanten en personeel.

Het materiaalgebruik voor de achterwand, keuken en barelementen sluit aan bij het ruw betonnen interieur. Op maat gemaakte baffles en aanpasbare metalen frames met geïntegreerde verlichting, tegen het plafond gemonteerd, moeten een intiemere sfeer in de industriële omgeving creëren.

In de meer afgezonderde delen van de ruimte, onder en op de entresol, staan stoelen, tafels en werkbanken. Linoleum tafelbladen verbinden de industriële sfeer met een zachtere uitstraling. Deze ruimtes zijn voorzien van gordijnen die een spel met transparantie spelen en bijdragen aan comfort.

Het pizza hoofdkantoor is gevestigd in Het Industriegebouw, een icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Het is in de naoorlogse jaren gerealiseerd als bedrijfsverzamelgebouw, naar ontwerp van architect Hugh Maaskant in samenwerking met Willem van Tijen.

Inmiddels vervult het gebouw weer zijn oorspronkelijke functie en biedt het onderdak aan (creatieve) start-ups, maar ook horeca en gevestigde ondernemingen. Naast Old Scuola zijn bijvoorbeeld ook MVRDV, LOLA Landscape Architects en conceptwinkel Groos in Het Industriegebouw gevestigd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Achterklooster 1
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Old Scuola
  • Projectarchitect(en) Bastiaan Kalmeyer, Chantal Schoenmakers
  • Opdrachtgever Old Scuola
  • Ontwerpbureau IWT
Reageer op dit artikel