Project

ARC17 Innovatie: Kaaspakhuis Gouda

Architectuur

Kaaspakhuis Gouda – een rijksmonument – onderging een spectaculaire transformatie tot loftwoongebouw. Mei architects nam samen met White House Development zelf het initiatief voor deze succesvolle ontwikkeling. In het hart van het gebouw is een royaal atrium gemaakt, van waaruit 52 unieke loftwoningen worden ontsloten. Door innovatief hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis, zoals de originele kaasplanken, is de geschiedenis van 100 jaar kaas maken in het gebouw goed voelbaar.

ARC17 Innovatie: Kaaspakhuis Gouda
Ossip van Duivenbode

Het oorspronkelijke kaaspakhuis van ‘De Producent’ is een Rijksmonument. Daarom worden de grootste veranderingen van de transformatie naar loftwoongebouw pas zichtbaar als je het gebouw binnengaat. Door aan weerszijde van de oorspronkelijke ventilatiesteeg tussen de twee pakhuizen stukken vloer en gevel weg te halen, en vervolgens de steeg te overkappen, is een royaal atrium ontstaan. Van hieruit worden vier lagen loftappartementen ontsloten. Een deel van de oorspronkelijke steeggevels is in het atrium overeind blijven staan en wordt hergebruikt als liftschacht. Met twee glazen liften die langs deze historische gevelwanden op-en-neer gaan, bereiken de bewoners en bezoekers de woningen op de verdiepingen en kunnen zo het gebouw optimaal beleven.

Hergebruik met betekenis

Mei heeft bij de transformatie zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis een tweede leven gegeven. Zo zijn de planken waarop ruim 100 jaar kaas heeft liggen rijpen hergebruikt als wandafwerking van het atrium. Na uitgebreid onderzoek bleek het mogelijk de kaasplanken met te impregneren met monomeren om te voldoen aan de brandwerendheidseisen. De slijtplekken van de kaas zijn ook na deze behandeling nog goed zichtbaar. In enkele kaasplanken is als extra betekenislaag een ‘wijze les’ gegraveerd, afkomstig uit een ganzenbordspel uit het bedrijfsarchief van De Producent. De oplettende bewoner of bezoeker wordt verrast door deze knipogen naar de geschiedenis. Ook de originele bakjes die aan de planken hingen om het rijpingsproces van de kaas te administreren zijn hergebruikt; als huisnummerbordjes.

Circulariteit is in dit project niet alleen als duurzaam en kostenbesparend principe ingezet, maar geeft ook betekenis aan het gebouw door de geschiedenis van 100 jaar kaas maken voelbaar te houden.

Bestaande houten vloeren als bekisting

Om het gewicht van een miljoen kilo kaas te dragen, kende het pakhuis twee afzonderlijke constructies. Een voor het gebouw, en een voor de kaas. In de loftappartementen is zoveel mogelijk van de oorspronkelijke constructie hergebruikt en onafgewerkt in het zicht gehouden; stalen kolommen, houten en betonnen plafonds en houten kapspanten. De bestaande vloeren zijn als verloren bekisting gebruikt voor de nieuwe betonvloeren, zodat in de woningen originele houten plafonds in het zicht konden blijven.

In gesprek met de kopers

Door strategische plaatsing van loggia’s in de buitengevel – met behoud van het monumentale ritme met kleine raampjes – waren veel verschillende woningindelingen mogelijk. Alle lofts zijn anders. Ze variëren in grootte van ca. 60 m2 tot 180 m2 en zijn naar individuele wensen ingedeeld. Bij aankoop kreeg iedere koper een persoonlijk gesprek met de architect aangeboden. Dit was goed te organiseren omdat Mei direct betrokken was bij de ontwikkeling en de verkoop van het project.

Vermeldenswaard is tot slot nog het feit dat alle lofts – een nog onbekend woningtype in Gouda – binnen drie maanden waren verkocht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Westerkade 2 / Wachtelstraat 52
 • Plaats Gouda
 • Projecttitel Kaaspakhuis Gouda
 • Projectarchitect(en) Robert WInkel
 • Medewerkers Robert Platje, Martin van der Werf, Anja Lübke, Roy Wijte, Kasia Ephraim, Riemer Postma, Ed de Rooij, Marloes Koster
 • Adviseur constructie PBT, Delft
 • Adviseur bouwfysica DGMR
 • Adviseur brandveiligheid Ralph Hamerlinck
 • Aannemer Vergeer Bouw, Reeuwijk
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5000
 • Programma 52 loftappartementen
 • Aanvang bouw april 2016
 • Oplevering juli 2017
 • Opdrachtgever White House Development bv
 • Ontwerpbureau mei architects and planners

Locatie

Reageer op dit artikel