Project

ARC17 Architectuur: Zinder – De Zwarte Hond

Architectuur

Tussen de binnenstad en de Waal ligt Zinder, het nieuwe uitnodigende, bruisende cultuurgebouw voor de bewoners van Tiel en de omliggende gemeentes. Drager van het plan is het verhoogde cultuurpodium: een nieuw plein met daarop de volumes van het centrum voor de kunsten en de openbare bibliotheek. De Zwarte Hond was verantwoordelijk voor het architectonische-, stedenbouwkundige- en landschapsontwerp.

ARC17 Architectuur: Zinder – De Zwarte Hond
foto: ScagliolaBrakkee

Gemeente Tiel is bezig de aantrekkingskracht van haar stad te versterken. Zinder is een belangrijk onderdeel van deze plannen. Het project is zeer zorgvuldig ingebed tussen rivier, historische binnenstad en de rechtbankstraat. Drager van het plan is het verhoogde cultuurpodium: een nieuw plein met daarop de volumes van het centrum voor de kunsten (Zinder Educatie) en de openbare bibliotheek. Het podium benut de hoogteverschillen van het plot en transformeert het tot een fijne verblijfsplek die als verlengstuk van het cultuurgebouw dienst gaat doen; grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Onder het podium ligt een vierlaagse, ondergrondse parkeergarage.

foto Scagliola Brakkee

Zinder Educatie is gehuisvest in de ‘gouden lampion’, die als het ware zweeft boven het cultuurpodium. De gevel bestaat uit gevouwen, gefacetteerde aluminium elementen die goudkleurig geanodiseerd zijn. Samen vormen ze een origamipatroon dat zich telkens weer anders toont, afhangende van perspectief, weersomstandigheden en tijdstip. De grote etalages werpen een blik op wat er binnen gebeurt. Je vangt een glimp op van de repetitie van de dansers, de beeldhouwcursisten en een concert in de multifunctionele zaal. Ernaast staat een robuust, natuurstenen volume waarin de bibliotheek is gevestigd. Waar de Zinder Educatie een opvallend baken is, zoekt de bibliotheek meer verbinding met de historische binnenstad. Ook hier laten grote etalages zien wat er binnenin het gebouw afspeelt. De centrale entreehal vormt de schakel tussen de twee volumes. Hier ontmoeten en inspireren de bezoekers elkaar. De sculpturale trap is de blikvanger die de toegang vormt naar de ateliers, lokalen en kantoren op de verdiepingen.

foto Scagliola Brakkee

De bijzondere gevel van Zinder Educatie bestaat uit gefacetteerde aluminium elementen die goudkleurig geanodiseerd zijn. Samen vormen de gevouwen panelen een origamipatroon dat zich telkens weer anders toont aan de bewoners van Tiel, afhangende van perspectief, weersomstandigheden en moment op de dag. De grote etalages werpen een blik op wat er gebeurt in het gebouw. Vanaf de straat vang je een glimp op van de repetitie van de dansers, zie je de beeldhouwcursisten aan het werk en wordt je aandacht getrokken door een concert in de multifunctionele zaal. De natuurstenen gevel van de bibliotheek is gefrijnd, waardoor het stevige volume levendiger en lichter wordt en zich onderscheidt van het podium dat in gebrand natuursteen is uitgevoerd. De gevels hebben verdiepingshoge glasstroken, die maximaal contact tussen binnen en buiten waarborgen. Ook hier laten grote etalages zien wat er binnenin het gebouw afspeelt. Door de kozijnen ook in goud aluminium uit te voeren wordt het familie van de ‘gouden lampion’.

 

foto Scagliola Brakkee

Het buitenplein loopt subtiel over naar binnen, naar de centrale hal die zich uitstrekt over de gehele hoogte van het gebouw. Hier komen alle gebruikers van het cultuurcluster samen. De bibliotheek staat in open verbinding met de hal en direct naast de hoofdentree is een café. De kunstuitleen stelt er haar nieuwste aanwinsten tentoon en het toeristisch informatiepunt en het Tielse archief hebben er hun balies. De sculpturale trap is de blikvanger die de toegang vormt naar de ateliers, lokalen en kantoren op de verdiepingen. Ook de multifunctionele zaal heeft een entree vanuit de centrale hal, zodat deze bijvoorbeeld ook als tentoonstellingsruimte kan worden gebruikt. Bij avondgebruik als poppodium heeft de zaal een aparte ontsluiting vanaf het plein.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Rechtbankstraat 1
 • Plaats Tiel
 • Projecttitel Zinder
 • Projectarchitect(en) Willem Hein Schenk, André van der Slik
 • Medewerkers Freddy Siekmans, Marek Pronk, Jeroen de Willigen, Thijs Mulder, Linda van Heugten, Marnix Vink, Bas van Bolderen, Anja Lubke, Steven Broekhof, Marcel Erends
 • Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Delft
 • Adviseur installaties Homij Technische Installaties, Vianen
 • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
 • Adviseur bouwfysica Peutz, Zoetermeer
 • Adviseur brandveiligheid Peutz, Zoetermeer
 • Aannemer Stam en de Koning, Eindhoven / Van Hattum en Blankevoort, Woerden / Gebroeders van Kessel, Buren / Homij Technische Installaties, Vianen
 • Interieurarchitect De Zwarte Hond, Rotterdam
 • Landschapsarchitect De Zwarte Hond i.s.m. Felixx Landscape Architects & Planners
 • Stedebouwkundige De Zwarte Hond, Rotterdam
 • Bouwmanagement Archiment Projectmanagement, Holten & Kondor Wessels, Amsterdam
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 22.500
 • Programma Cultuurcluster: bibliotheek, poppodium, school voor de kunsten, tentoonstellingsruimte, historisch informatiepunt, toeristisch informatiepunt, café / restaurant
 • Voorlopig ontwerp 2012
 • Oplevering 07-2017
 • Opdrachtgever VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Midden bv, Tilburg
 • Ontwerpbureau De Zwarte Hond, Rotterdam
Reageer op dit artikel