Project

ARC16: Woonhuis regio Utrecht – Bedaux de Brouwer Architecten

Geen categorie

Het woonhuis is gelegen op de grens van dorp en landschap, midden in de natuur tussen bos en heide. Kenmerkend voor het woonhuis is een verhoogd terras en woonlaag, grote overstekken en riante raampartijen. Het woonhuis is zowel binnen als buiten uitgevoerd in schoonbeton. Strakke lijnen en ingetogen detaillering dragen bij aan een uitgesproken ontwerp.

ARC16: Woonhuis regio Utrecht – Bedaux de Brouwer Architecten
beeld Michel Kievits

Het wonen, verhoogd boven de bosgrond, oogt als een paviljoen en wordt beleefd als een uitkijkpost in het bos. Aan de achterzijde is een uitloop naar het terras met uitzicht over de heide. De grote puien en schuifdeur aan de achterzijde zorgen voor het uitzicht op de natuur. Verder naar voren worden de ruimten meer gesloten en meer geborgen. Het woonniveau en terras worden ontsloten door een betonnen loper en buitentrap. Een betonwand begeleidt de bezoeker naar de voordeur, die wordt afgeschermd door een dunne stalen luifel.

beeld Michel Kievits

De bijzondere bouwwijze, bestaande uit een ter plaatse gestorte binnen- en buitenschil, vroeg om een zorgvuldige detaillering en intensieve afstemming met constructeur en aannemer. Aluminium panoramapuien zijn strak gedetailleerd en vallen weg in wanden en vloeren. Tussenstijlen zijn geminimaliseerd, waardoor het uitzicht slechts beperkt wordt gehinderd. De ruimte lijkt onbelemmerd door te lopen van binnen naar buiten.

beeld Michel Kievits

De aluminium louvres kunnen naar wens de privacy verzorgen. Het rauwe beton geeft het woonhuis een pure, basic uitstraling. De verfijnde en strakke detaillering van kozijnen, louvres en interieur vormen hiermee een mooi contrast. De verbinding met de natuur, de ingetogen vormentaal en het materiaalgebruik zorgen voor een uitgesproken karakter en een bijzondere woonbeleving.

beeld Michel Kievits

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Woonhuis regio Utrecht - Bedaux de Brouwer Architecten
  • Projectarchitect(en) Peter Keijsers
  • Toeleveranciers false
  • Programma Nieuwbouw woonhuis
  • Aanvang bouw 24-08-2016
  • Oplevering 20-07-2016
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau Bedaux de Brouwer Architecten
Reageer op dit artikel