Project

ARC16: SkilledIn-office – Studio RAP

Geen categorie

Skilled-In office is een bedrijfsruimte in opdracht van de Port of Rotterdam. Het multifunctionele gebouw beslaat 130m2 en beschikt over drie afzonderlijke ruimtes. Het gebouw krijgt gestalte door een innovatief houten gewelf. Een op drukkracht geoptimaliseerd dak, dat zo uiterst slank gedimensioneerd kon worden. Het gewelf bestaat uit 225 unieke houten panelen die tevens door RAP middels robotarmen zijn geproduceerd.

ARC16: SkilledIn-office –  Studio RAP

Het gebouw heeft een eigentijds karakter ondanks dat het met de meest geavanceerde ontwerpsoftware en digitale productiemethodieken is geproduceerd.

De toekomstwaarde zit hem in het slim gebruik maken van deze hedendaagse innovaties. Het gewelf is volledig op drukkracht geoptimaliseerd, hierdoor is de constructiehoogte minimaal. Het connectie-detail laat de digitale logica zien van het innovatief parametrische-ontwerp. Het detail in al haar naaktheid vertelt het verhaal over maakbaarheid, krachtafdracht en architectonisch ornament. Dit samen heeft een duidelijke weerslag gehad op de hoeveelheid materiaal dat is gebruikt en verloren is gegaan, dit is hierdoor namelijk tot een minimum beperkt.

Het houten gewelf is in huis door RAP geproduceerd met robotarmen. Direct vanuit het digitale ontwerp stuurde RAP haar robotarmen aan. Door deze directe link tussen digitaal ontwerp en digitale fabricage zijn de faalkosten tot een minimum beperkt.

 

De belangrijkste toekomstwaarde van dit project zit in het feit dat RAP bewijslast levert voor de herdefiniering van de hedendaagse rol van de architect. RAP ziet zich als digitale bouwmeester, niet enkel als architect! 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: SkilledIn-office - Studio RAP
  • Projectarchitect(en) Wessel van Beerendonk
  • Toeleveranciers false
  • Programma Kantoor
  • Aanvang bouw 22-08-2016
  • Oplevering 01-10-2015
  • Opdrachtgever Port of Rotterdam
  • Ontwerpbureau Studio RAP
Reageer op dit artikel