Project

Renovatie Van der Hoeven Kliniek – Greiner van Goor Huijten Architecten

Architectuur

De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor klinische forensische psychiatrie waar patiënten met een tbs-maatregel of een civielrechtelijke maatregel leren hoe ze op een verantwoordelijke manier kunnen leven.
Vanwege de bijzondere locatie in de woonwijk Lauwerecht in Utrecht is er gekozen voor ingrijpende renovatie van het pand uit de jaren 70 in plaats van nieuwbouw.

Renovatie Van der Hoeven Kliniek – Greiner van Goor Huijten Architecten

Omdat patiënten voor langere termijn zijn opgenomen in een gesloten setting, is de Van der Hoeven Kliniek vergelijkbaar met een dorp waar alle voorzieningen aanwezig zijn zoals woongroepen, onderwijsruimten, werkplaatsen, ruimten voor kunstvakken, een keuken en bakkerij, een sportgebouw met zwembad, sporthal en fitnessruimten, een stilteruimte, een sociale vleugel met winkels, een kapper, ontmoetingsruimte, een medische vleugel met huisarts, poli, tandarts en fysiotherapeut, en ruimten voor behandeling en therapie.

foto: Dirk Verwoerd

De voorzieningen zijn gesitueerd rond een gesloten binnentuin waar de patiënten naar buiten kunnen. De opgave was om het interieur volledig te renoveren, ruimtelijke indelingen te optimaliseren, het gebouw van nieuwe installaties te voorzien en aanvullende veiligheidsvoorzieningen te treffen volgens de richtlijnen van het Ministerie van Justitie. Dit met behoud van het ‘open’ en vriendelijke karakter van het gebouw.

Het complex heeft in de loop der jaren diverse verbouwingen ondergaan, ruimten zijn op diverse plaatsen dicht geslipt hetgeen ten koste is gegaan van overzicht en helderheid. Belangrijk uitgangspunt voor de renovatie was dan ook het verbeteren van het gevoel van veiligheid. Ruimte, daglichttoetreding en uitzicht dragen hier aan bij.


Bekijk meer transformatiefoto’s in de bijgesloten PDF

tekst: door Greiner van Goor Huijten Architeccten bv als ARC16 Awards inzending

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Renovatie Van der Hoeven Kliniek - Greiner van Goor Huijten Architecten bv
  • Projectarchitect(en) Eric Huijten
  • Toeleveranciers false
  • Programma TBS Kliniek
  • Oplevering 18-03-2016
  • Opdrachtgever De Forensische Zorgspecialisten
  • Ontwerpbureau Greiner van Goor Huijten Architecten bv
Reageer op dit artikel