Project

Kantoor-loft Delfshaven – JvantSpijker

Interieur

JvantSpijker Urbanism Architecture heeft de hoofdruimte van de oude fabriek van Delfshaven in Rotterdam herontworpen tot een open kantoorloft. De centrale glazen vergaderruimte met pantry en trap naar de daktuin organiseert de grote fabriekshal en transformeert de ruimte tot een genereuze en ruimtelijke werkplek.

Kantoor-loft Delfshaven – JvantSpijker
foto: René de Wit

De getransformeerde kantoorruimte is een eigen ontwikkeling in `De Fabriek van Delfshaven´, waarin een groot aantal creatieve bedrijven zijn gevestigd. Het ontwerp voor de transformatie van de ruimte is gericht op het behoud van schaal, transparantie en licht, en interactie met het centrale atrium van de Fabriek. Daarom is er gekozen voor een centraal element dat is ontworpen als een kruising tussen een kamer, een wand en een meubelstuk: het scheidt, verbindt en faciliteert.

 

Extra dimensie

In één beweging krijgt een houten sculptuur de functie van wandbekleding, vloer, wand, keuken en dak. Het nieuwe element gebruikt de potentie van de vrije hoogte  door een extra dimensie toe te voegen aan het gebruik. Een smalle trap leidt naar de weelderige daktuin die een rustgevende plek vormt tijdens een hectische werkdag. Tegelijkertijd fungeert de tuin als akoestisch element.

foto: René de Wit

Materialisering

De materialisering en detaillering van het ontwerp is eenduidig en eenvoudig. Er is slechts gelakt multiplex en glas gebruikt; twee stalen kolommen vangen de hoeken van de vergaderruimte op. De ruige en natuurlijke uitstraling van het hout contrasteert met de frameloze detaillering van het glas, wat het zwevende karakter van de daktuin ondersteunt. De vergaderruimte is akoestisch geïsoleerd van de rest van het open kantoor, waardoor er een ruimte voor private vergaderingen, telefoongesprekken en een kalme werkplek ontstaat.

foto: René de Wit

Ontwikkeling

De als danszaal ontwikkelde ruimte in de Fabriek stond vanaf de opening leeg. In overleg met de eigenaar, Havensteder, heeft jvantspijker deze ruimte ontworpen als kantoorruimte, inclusief de benodigde vergunningen, aanpassingen in brand- en vluchtplan, etc. De verbouwing is aanbesteed en gefinancierd door jvantspijker zelf, waarbij deze invetsering in de loop van twee jaar verrekend wordt in huurkorting door de verhuurder. Op deze wijze is het proces snel doorlopen heeft de verhuurder geen investeringen hoeven doen, hetgeen de interne besluitvorming bij de corporatie Havensteder heeft versneld.

tekst: door JvantSpijker als inzending voor de ARC16 Awards

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel kantoor-loft
  • Projectarchitect(en) Jaakko van 't Spijker
  • Toeleveranciers false
  • Programma kantoorruimte
  • Oplevering 01-10-2015
  • Opdrachtgever jvantspijker
  • Ontwerpbureau jvantspijker
Reageer op dit artikel