Project

ARC16: GVB Gevel – Studio Selva

Geen categorie

Het ontwerp van een nieuwe gevel van een hergebruikte eindpuntvoorziening voor GVB wordt door zijn vrijstaande plaatsing en fijne, minimalistische detaillering beleefd als een meubel op het plein.

ARC16: GVB Gevel – Studio Selva

Het gebied Sloterdijk, ten westen van Amsterdam, ondergaat momenteel een geleidelijke transformatie van een monofunctioneel kantorengebied naar een gemengd stedelijk gebied. Door een nauwe samenwerking tussen Gemeente Amsterdam en de gebruikers heeft dit geleid tot een aantal concrete resultaten, op het gebied van transformatie van leegstaande kantoorgebouwen en nieuwe initiatieven op niet bebouwde kavels en in de openbare ruimte.

Studio Selva werd in 2014 gevraagd een nieuwe gevel te ontwerpen voor een GVB eindpuntvoorziening op Carrascoplein, naast Station Amsterdam Sloterdijk. De hergebruikte behuizingsunits, ontworpen door architectenbureau Hans Bloem, hadden een industriële uitstraling die niet paste met de gewenste uitstraling van het plein. Een warmer en meer ‘menselijk’ ontwerp zou beter stroken met het streven om het gebied een meer gemengd en vriendelijk karakter te geven. De nieuwe gevel is geheel in verduurzaamd hout uitgevoerd en opgehangen aan de constructie van de bestaande gevel, die zwart is geschilderd. Het ritmische patroon van lamellen geeft een monolitische indruk, maar door het toepassen van een felle, semi-transparante, metallische coating contrasteert het gebouw met de grijze betonnen constructie van het spoor. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: GVB Gevel - Studio Selva
  • Projectarchitect(en) Johan Selbing
  • Toeleveranciers false
  • Programma Gevelontwerp eindpuntvoorziening GVB
  • Voorlopig ontwerp 21-04-2016
  • Definitief ontwerp 21-04-2016
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 21-04-2016
  • Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
  • Ontwerpbureau Studio Selva
Reageer op dit artikel