Project

ARC16: ComfortCabin door TheNewMakers

Geen categorie

In 2016 zullen 43.000 vergunninghouders moeten worden gehuisvest in Nederland. Dat terwijl er in Nederland al meer dan acht miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg staat. ComfortCabin™ heeft die uitdaging en potentie op een slimme manier weten te combineren. Dat is hard nodig, want nieuwe sociale woningen bouwen is kostbaar en tijdrovend.

ARC16: ComfortCabin door TheNewMakers

ComfortCabin gebruikt de potentie van state-of-the-art digitale productiemethoden om leegstaand vastgoed te transformeren naar huisvesting voor vergunninghouders en opvang van asielzoekers. Computergestuurd (CNC) frezen – een soort van 2,5D printen – blijkt grote voordelen te hebben die aansluit bij deze opgave: onderdelen zijn snel en betaalbaar te produceren, precies op maat te maken en als plat pakket op locatie in elkaar te klikken. Doordat alle verbindingen op slimme wijze zijn meegefreesd is het pakket na gebruik eenvoudig te demonteren, compact op te slaan en her te gebruiken. Niet voor niets wordt een Nieuwe Industriële Revolutie voorspeld rondom dit soort digitale productiemethoden.

Comfortcabin 

Met digitale productie is enorme complexiteit mogelijk en betaalbaar. Door slimme  engineering kan hierdoor ‘problem-solving’ verschuiven van de bouwplaats naar de tekentafel. Hiermee worden faalkosten en bouwtijden extreem gereduceerd. Meetbaarheid, voorspelbaarheid en controle – typisch digitale voordelen – kunnen zich duidelijk manifesteren in het gehele bouwproces.

Met een volledig digitaal ontwerp-en productieproces kunnen de voordelen van ‘Mass-Production’ worden gecombineerd met ‘Mass-Customization’. Het maakt een computergestuurde frees niet uit of er 100 unieke of 100 dezelfde onderdelen worden geproduceerd. Deze enorme flexibiliteit maakt het bijvoorbeeld mogelijk een binnenwand perfect (akoestisch) te laten aansluiten op de bestaande situatie, of 10 ComfortCabins elk aan te passen aan unieke gebruikerswensen zonder significante meerkosten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: ComfortCabin door TheNewMakers
  • Projectarchitect(en) Pieter Stoutjesdijk, Freek van Zeist, Jeroen van Veen
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 25-12-2015
  • Definitief ontwerp 25-12-2015
  • Aanvang bouw 14-09-2016
  • Oplevering 25-12-2015
  • Opdrachtgever Atelier Rijksbouwmeester
  • Ontwerpbureau TheNewMakers
Reageer op dit artikel