Project

B.Amsterdam – NEXT architects

Architectuur

B.Amsterdam is een nieuwe hotspot voor startups, ZZP-ers en ondernemingen uit de creatieve sector in het voormalige IBM hoofdgebouw. Het innovatieve transformatie-project gaat uit van het gebouw als een levende stad. NEXT architects was vanaf het begin nauw betrokken bij de visie en bij de transformatie van B.Amsterdam om de gebruikswaarde, beleving en identiteit van het gebouw te versterken.

B.Amsterdam – NEXT architects
foto: Francisco Nogueira

B.Amsterdam is een groot, kubusvormige gebouw met een oppervlakte van 18.000 m2, verspreid over 4 verdiepingen. Al 11 jaar lijkt het ongeschikt voor herbestemming. De innovatiekracht van het B.Amsterdam ligt in de transformatie van dit grootschalige pand als een groeiende en levende stad.

dynamisch

Steden zijn levende organismen: zij passen zich constant aan de wensen en idealen van de bewoners. “Mensen maken de stad.” Zo ook bij B.Amsterdam, waar de gebruikers een dynamische ruimte vinden om niet alleen te werken, maar ook met elkaar te leven en te groeien. Mensen kunnen hier terecht voor werken, sport, horeca en evenementen.

Groen

Zeer bijzondere ingreep is op het dak. Hier is restaurant Bureau gevestigd, omringt door een groen dakpark en rijke moestuin die het restaurant dagelijks voorziet van seizoensgroenten. Voor de transformatie van dak, maakt NEXT gebruik van bestaande elementen om het rauwe en industriële karakter van de setting te behouden.

Continuïteit

Opvallend zijn de grote schuifdeuren die continuïteit creëren tussen de binnen- en buitenruimtes, het gebruik van scheepscontainers en de opvallende badkuipen als gigantische bloempotten.B.Amsterdam staat voor een innovatieve visie op herbestemming waarbij het gaat om het creëren van een nieuw ecosysteem; een complete, ademende stad waar wordt gewerkt én geleefd.

tekst: door NEXT architects als inzending voor ARC16 Awards

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: B.Amsterdam - NEXT architects
  • Projectarchitect(en) Marijn Schenk
  • Toeleveranciers false
  • Programma Transformatie; kantoren, horeca, publieke ruimte
  • Oplevering 08-08-2016
  • Opdrachtgever COD Vastgoedontwikkeling
  • Ontwerpbureau NEXT architects
Reageer op dit artikel