Project

ARC inzending: Biesbosch Museum Eiland door Studio Marco Vermeulen

Geen categorie

De ontpoldering van de Noordwaard is de directe aanleiding voor de ontwikkeling van het Biesbosch Museumeiland. In het kader van Ruimte voor de Rivier zal vanaf dit jaar bij hoog water (+ 2meter NAP) in de Nieuwe Merwede de 4.450 hectare grote polder Noordwaard mee stromen. Aan weerszijden van het Biesbosch Museum zijn uitstroomopeningen gecreëerd, waardoor een eiland is ontstaan.

ARC inzending: Biesbosch Museum Eiland door Studio Marco Vermeulen

Na een verbouwing van acht maanden is het Biesbosch Museum deze zomer weer geopend voor publiek. Om niet onnodig materiaal en energie te verspillen is er voor gekozen om de oorspronkelijke zeshoekige paviljoenstructuurvan het Biesbosch Museum te handhaven.

Het bestaande museumgebouw heeft echter een spectaculaire transformatie ondergaan en is uitgebreid met een nieuwe vleugel dat het gebouw opent naar het deel van het eiland dat wordt geactiveerd als museumtuin. De uitbreiding biedt deels ruimte aan een biologisch restaurant met uitzicht op het aangrenzende water en het buitenmuseum De Pannekoek.

Het andere deel is bestemd als ruimte voor tijdelijke exposities. Ook de vaste tentoonstelling over de historische ontwikkeling van de Biesbosch is volledig vernieuwd. In het najaar worden bovendien op het museumeiland een grote watermaquette van de Biesbosch en een zoetwatergetijdenpark gerealiseerd.

Gebouw, interieur, waterspeeltuin en zoetwatergetijdenpark zijn ontworpen door Studio Marco Vermeulen. Studio Joyce Langezaal ontwierp de tentoonstelling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hilweg 2
  • Plaats Werkendam
  • Projecttitel ARC inzending: Biesbosch Museum Eiland door Studio Marco Vermeulen
  • Projectarchitect(en) Marco Vermeulen
  • Toeleveranciers false
  • Programma Expositieruimte, kantoren, bezoekerscentrum, restaurant, museumtuin
  • Voorlopig ontwerp 27-06-2015
  • Definitief ontwerp 27-06-2015
  • Aanvang bouw 07-12-2015
  • Oplevering 27-06-2015
  • Opdrachtgever Stichting Biesbosch Museum
  • Ontwerpbureau Studio Marco Vermeulen
Reageer op dit artikel