Project

arc-chair

Geen categorie

De arc-chair is opgebouwd uit twee abstracte vormen: een gesloten buizenframe met een piramidevormige zitzak. Op vier punten raakt de piramide het buizenframe. Uitgangspunten voor uitwerking waren het intact houden van de autonomie van deze twee abstracte vormen, en het streven naar eenvoud in ontwerp, productie en presentatie. De arc-chair laat zich zowel als abstract object als comfortabele stoel lezen.

arc-chair

De materialisering zoekt dit contrast op en verhelderd haar bedoelingen. Nonchalante detaillering geven de stoel een eigenzinnig karakter, en nodigen uit tot gebruik. Het robuuste ijzeren frame speelt op elegante wijze met de waarneming waarin de stoel vanuit verschillende perspectieven een verrassend anders presenteert.

Duurzaamheid wordt gevonden in het bewerkstelligen van een zeer eenvoudig productieproces; het reduceren van arbeidskosten en daardoor emissies. Frame en zitting zijn beide afzonderlijk te produceren waardoor een velen malen minder gecompliceerd logistiek proces ontstaat. Het frame bestaat uit 4 identieke buis-segmenten die in elkaar geschoven worden en vastgeschroefd. Tussen deze elementen worden nog eens twee staven aangebracht, in de voorgeboorde gaten. De zitzak wordt over deze staven geritst om de piramide vorm te creëren. De spatkrachten in het buizenframe worden vervolgens opgevangen door de veterstrikken waarmee de zitzak wordt verbonden aan het frame. Een stabiel zitvlak wordt afgespannen tussen de veterstrik en de staaf. Een driehoek waarbij het midden de pasvorm van de inzittende aanneemt. Het buizenframe is vervaardigd uit staal, en kan zowel ruw als verchroomd worden geleverd. De zitting is uit een stevige katoen verwaardigd en kan in verschillende kleuren en desgewenst met accenten worden afgezet.

ARC Stoelontwerp is een initiatief van Ahrend en de Architect

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel arc-chair
  • Projectarchitect(en) Dave van den Berg
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 08-09-2013
  • Definitief ontwerp 08-09-2013
  • Aanvang bouw 08-09-2013
  • Oplevering 30-08-2013
  • Ontwerpbureau Dave Leonard van den Berg
Reageer op dit artikel