Project

Ahrend 2200

Geen categorie

De Ahrend 220 bureaustoel heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld als een niet weg te denken icoon in het Europese kantoorlandschap. Ondanks zijn prettige comfort en ergonomie is het meubel qua uitstraling gedateerd en rijp voor de volgende stap in zijn bestaan. Binnen het Ahrend 2200 concept voorzien wij deze upgrade door – met behulp van parametrisch ontwerp en moderne productietechnieken – de stoel op een innovatieve manier te vernieuwen en aan te kunnen passen aan de wensen van zijn nieuwe eigenaar.

Het aanschaffen van een Ahrend 2200 begint met een bestaande Ahrend 220 die wordt geleverd met een speciale toolkit, de ‘+0’. In dit met zorg ontworpen gereedschapsdoosje zitten alle benodigdheden om eenvoudig en zelfstandig de stoel te demonteren tot een aantal basiscomponenten. Tevens bevat de toolkit een beschrijving en een unieke code die toegang geven tot een ontwerpapplicatie geschikt voor tablet of desktop computer. Deze ontwerpapplicatie geeft de gebruiker de vrijheid om allerlei vormen, structuren, kleuren en materialen aan te passen en zo zijn eigen unieke Ahrend 2200 zelf te ontwerpen. Om ervoor te zorgen dat de ergonomie, het comfort en het montagegemak van de originele 220 behouden blijft zijn deze specifieke parameters ingebouwd in de app. Door deze zogenaamde ‘constraints’ toe te passen gaat het comfort van de stoel nooit verloren en ontwerpt men alleen gebruikbare, toepasbare, comfortabele onderdelen met een eigen uitstraling. Als de ontwerper van zijn nieuwe 2200 tevreden is met het resultaat kan hij door middel van 3d-printing technieken de onderdelen laten produceren. 

De app geeft tijdens het ontwerpen niet alleen inzicht in de vorm, structuur, kleur en materiaal van de onderdelen, maar geeft ook on-the-fly inzicht in de prijs en levertijd van de componenten. Met een druk op de knop kan de bestelling worden geplaatst bij een 3D printing service (bijv. Shapeways) en worden de componenten aan huis geleverd, klaar voor montage. Naast het gebruik maken van een professionele 3D printing service is het ook mogelijk om de onderdelen te printen op je eigen 3D printer thuis of op kantoor, zoals bijvoorbeeld een Ultimaker of Makerbot.

Het Ahrend 2200 concept is open source. Dit betekent dat alle onderdelen die zijn ontworpen voor de 2200 vrij van rechten zijn en dus kunnen worden gedeeld. Dit gebeurt op een daarvoor ingerichte online community. Op deze manier kunnen ook de minder creatieve 2200 liefhebbers genieten van een unieke stoel door deze zelf samen te stellen uit reeds ontworpen componenten.

– Hergebruik van bestaande stoelen, van serieproduct naar custom made design

– Gebruiksvriendelijk ontwerpproces en ‘no waste’ productiemethode

– Ergonomie en comfort blijven behouden

– Maximale vrijheid in vorm en kleur

– Open source componenten = zorgeloos delen van creaties

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Ahrend 2200
  • Projectarchitect(en) Jeroen de Bruijn
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 14-10-2014
  • Oplevering 16-10-2014
  • Ontwerpbureau van aken architecten
Reageer op dit artikel