In Italië en Polen worden omzetverliezen van architecten op 30 en 37 procent geschat, blijkt uit een enquête van USP Marketing Consultancy die tot vrijdag 13 maart werd gehouden onder 1.200 Europese architecten uit acht landen, waarvan de helft de enquête heeft ingevuld.
Hoe bouwbedrijven zich onder de coronacrisis houden, moet volgens USP-directeur Jean Paul Schop nog blijken. Het onderzoeksbureau gaat de komende weken fabrikanten, aannemers en installateurs bevragen, zo schrijven de collega's van Cobouw op hun website.
Bouw reageert vertraagd op crisis
“Aan de uitvoering van projecten merken we voorlopig niets, die houdt stand”, ziet Schop. “De bouw is laatcyclisch, en volgt de rest van de economie. Bovendien hebben veel bouwbedrijven een orderportefeuille van een jaar. Pas na één à twee jaar ga je de gevolgen merken.” Dat was volgens hem tijdens de financiële crisis ook zo. “Die begon in 2008 en de bouw merkte dat pas in 2010.”
De bouw heeft het geluk dat buiten gewoon doorgewerkt kan worden. Schop: “De bouw draait door.” De kans op besmetting op een bouwplaats is klein, schat hij. “Dat is anders in de automotive-industrie. Die fabrieken zijn gesloten.”
Ziek personeel wordt probleem
De bouw kan wel problemen krijgen als het personeel ziek gaat worden. Ook het vertrek van Polen en andere buitenlandse arbeidskrachten kan pijn doen. “Maar als ik om me heen kijk dan zie ik op dit moment dat de bouw hard doorwerkt. Maar als de corona zware en langdurige impact gaat krijgen op de economie, ontkomt de bouw er ook niet aan.”
De verwachting dat de omzet van architecten met 10 procent daalt, is een gemiddelde van alle – positief en negatief gestemde – architecten. Een op de vijf Nederlandse architecten verwacht dat zijn omzet de komende twaalf maanden gaat dalen vanwege de gevolgen van het coronavirus. In Italië verwacht 60 procent van de architecten omzetverlies. Italië is het land dat in Europa het hardst is getroffen door het coronavirus.
Een kwart van de Europese architecten kampten al een tijdje met uitgestelde opdrachten en dunner wordende orderboeken. 15 procent zag zijn orderboek met meer dan 5 procent krimpen vergeleken met het laatste kwartaal van 2019. Volgens USP was er tot eind vorige week nog geen versnelling te zien van uitstellen of afstellen van projecten.