Na de sluiting van de zeepfabriek is het gehele complex door SG architecten in samenwerking met Ceres Projecten grondig gerestaureerd. Daarna werd in 2010 in dit pand een woon-werkwoning gerealiseerd. In 2012 kreeg de woning een nieuwe eigenaar, die Studio D11 de opdracht gaf er een meer praktische indeling in te plaatsen en de donkere begane grond te voorzien van meer licht.
Het trapgat zorgt voor meer daglicht in de woning. Foto © BK Visuals
Indeling
De begane grond is ingericht als woon- en leefruimte met keuken. De trap, gemaakt door Derk Thomassen, scheidt op subtiele wijze de woonkamer van de keuken. De dubbele opgang zorgt voor een symmetrisch beeld, maar is ook vanuit het perspectief van de gebruiker praktisch.
Op de eerste verdieping bevinden zich de hoofdslaapkamer, de en-suite badkamer en het dakterras. De badkamer is op de plaats van de voormalige keuken gerealiseerd, waardoor er nu een meer logische verbinding is gemaakt naar de slaapkamer.
De trap verbindt de woonruimte met de slaapkamer en het dakterras. Foto © BK Visuals
Verlengen kap
Studio D11 heeft de kap en de achtergevel iets uitgebouwd, waardoor er ruimte is ontstaan voor de nieuwe trap. Deze verbindt het woongedeelte met de hoofdslaapkamer aan de ene zijde en met het dakterras aan de andere zijde. Ook zorgt deze trap voor extra lichtinval naar de benedenverdieping.
Monument
Met zorg is omgegaan met de monumentale elementen. Zo zijn de vloer, de wanden en de trap in verschillende tinten wit uitgevoerd om ze nog beter tot hun recht te laten komen. Een deel van de negentiende eeuwse balkenconstructie is, na overleg met de monumentencommissie, aangepast als raveling voor de nieuwe trap.
Een uitgebreide bespreking van dit project met extra foto’s is te vinden in de Architect van september, 2013.