Met foto's van fotograaf © Carlo Alberto Mari
Het gebouw gaat het dialoog aan tussen zee en land. Naar ontwerp van Stefano Boeri buigt Villa Méditerranée, de nieuwe huisvesting van het ‘Centre International pour le dialogue et les échanges en mediterranée’, zich over een patio, gevuld met water. Dit 'waterplein' staat in contact met de zee en wordt tegelijkertijd ingekaderd door twee gebouwdelen. Onder het water bevinden zich twee bouwlagen met een conferentiezaal. Boven het water zweeft in de uitstek van maar liefst 36 meter de tentoonstellingsruimte.
Villa Méditerannée refereert met zijn vormentaal volgens de architect Stefano Boeri naar de havenarchitectuur. Fotograaf © Carlo Alberto Mari
Verbindend element
De twee gebouwdelen staan met elkaar in verbinding door middel van een hoog atrium en lange roltrappen. Het restaurant, een aantal kantoren en andere faciliteiten zijn in dit verbindende verticale volume opgenomen.
Transparant
In de haven van Marseille moet het gebouw de uitwisseling van verschillende culturen aanmoedigen. Een uitwisseling die in de praktijk vaak minder soepel verloopt, zo ontdekte Stefano Boeri in een onderzoek naar de vluchtroutes van immigranten uit Sri Lanka, Pakistan of India. Na aankomst op de mediterrane kust raken zij vaak in een compleet isolement. Met de wens dit te veranderen, ontwierp de architect Villa Méditerranée als een transparant volume.
In de tentoonstellingsruimte overheersen de vides en de constructieve elementen van het gebouw. Fotograaf © Carlo Alberto Mari
Interactie
Ook de binnenruimtes staan telkens in contact met het water. Cilinders in het plafond van de conferentiezaal voorzien deze ruimte van daglicht, dat gefilterd wordt door het water van het bovenliggende waterplein. In de vloeren van de tentoonstellingsruimte bieden glazen vlakken een spannend zicht op de omgeving.