(Beoogde) aanpak
Bij elke beslissing die genomen is, is er de vraag geweest: voegt dit waarde toe? En liefst op meerdere niveaus. Voegt dit sociale, ecologische, maatschappelijke of gebruikswaarde toe. Dit geldt voor de stedenbouwkundige inpassing, materiaalkeuze, installaties, maar ook voor de plattegronden van het gebouw, of de vormgeving van de gevels.
Samenwerking met andere disciplines
Het Energiehuis is een echt bouwteamproject. Dit hadden wij als architect alleen nooit voor elkaar gekregen. De input van constructeur, installatie-adviseur, aannemer, opdrachtgever, landschapsarchitect, houtbouwer, interieurarchitect, hovenier, timmermannen, leemstucers, interieurbouwer en nog veel meer, heeft bijgedragen aan het gebouw zoals het er nu staat.
Duurzaamheid
Het uitgangspunt bij het ontwerp is geweest om zoveel mogelijk waarde aan de directe omgeving toe te voegen. Vergroten van biodiversiteit, versterken van sociale waarden op het eiland etc... Niet alleen door plaatsing, materialisering en ontwerp van het gebouw, ook door het maken van verschillende biotopen zoals natuurvriendelijke oevers en waterpartijen. In op en onder het gebouw zijn voorzieningen opgenomen voor mussen, mezen, vleermuizen, kerkuil, spreeuwen, bijen en sternen.
Materiaal en techniek
Aan de zuidkant is over een gehele breedte een standaard Venlo-kas met planten geplaatst die helpt in de verwarming en luchtbehandeling van het gebouw waardoor een veel kleinere installatie nodig is
Het gehele gebouw is geprefabriceerd en er is gezocht naar exact de juiste constructie en het juiste materiaal per onderdeel. Dit resulteert in een staalkaart van houtbouw die samen een geheel vormen. Materialen zijn bijna uitsluitend biobased, en zoveel mogelijk circulair.
Stedelijke/ecologische imbedding
Het gebouw staat op poten waardoor er mogelijk ruimte voor het landschap onstaat, dat onder het gebouw doorloopt. Door natuurvriendelijke oevers in bestaande sloten komt zand vrij, dat op heuvels gelegd wordt. Hierdoor ontstaan biotopen voor verschillende planten en dieren. Doel hiervan is om de plek te regenereren, waarde toe te voegen, in de tijd beter, rijker en biodiverser te maken. Het relatief smalle, lange en hoge gebouw vormt een scherm langs de entree naar Oude Tonge.
Ruimtelijke indeling
Het Energiehuis is 4 meter breed. Dat is de ruimte die nodig is om een tafel met stoelen aan beide zijden erin te plaatsen, en nog genoeg ruimte over te houden om er langs te kunnen lopen. Deze ruimte wordt gebruikt als kantoorruimte, auditorium, vergaderruimtes, kantine en voor de flexplekken voor de leden. Aan deze ruimte zijn aan de noordzijde alle andere functies zoals stiltewerkplekken, opslag, entree, toiletten, als losse doosjes geplaatst.