DV&O, Westzaan - studio PROTOTYPE

De opgave was het realiseren van een 'veilige, toekomstbestendige en duurzame huisvesting', met een balans tussen veiligheid, 24/7 paraatheid en geborgenheid. Het gebouw bestaat uit 2 delen: één deel opleidingsgebied, justitie specifieke functies, kantoor- en vergaderfuncties, en een deel voor de voertuigstalling. Het Design, Build and Maintain (DBM) opgave is in dialoog met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gegund aan BINX Smartility. Studio PROTOTYPE is van SO tot oplevering betrokken geweest.

(Beoogde) aanpak

We hebben de gebruiksprocessen van de organisatie centraalgesteld voor een helder gebouwprincipe. Hiermee is een efficiente routing bereikt die af en toe onderbroken is met een transitiezone. Deze lichthoven bieden rust en zicht op de natuur, wat bijdraagt aan oriëntatie en beleving. Een duurzaam Rijkskantoor als overgang tussen een penitentiare inrichting en een Natura2000 gebied.

Samenwerking met andere disciplines

Dankzij de DBM-opzet waren de aannemer en adviseurs vanaf de tenderfase betrokken. Door een interdisciplinaire samenwerking in een live BIM-model en met behulp van een parametrisch model van ArchiTech is onder andere de impact van installaties geminimaliseerd. Nog voor de gunning zijn een groot aantal marktpatrijen betrokken om onze integrale oplossingen te toetsen op maakbaarheid. Zo hebben wij de maximale kwaliteit voor de gebruiker binnen het gestelde budget kunnen realiseren.

Duurzaamheid

Het gebouw heeft de grootste CLT-draagconstructie van het RVB. De keuze voor hout was in de eerste plaats een duurzaamheidsoverweging, bovendien maakt hout het gebouw van binnen ook warm en uitnodigend. Aan de buitenkant hebben we gezocht naar een robuuste uitstraling die past bij een veilig en robuust justitiegebouw. Met een volledig demontabele constructie en een stramien dat functiewisselingen toelaat is de toekomstwaarde van het gebouw geborgd.

Materiaal en techniek

Het Rijkskantoor Justitie is een Paris Proof project met een circulaire beoordeling met een MPG-score van < 0,5, BCI-score van 52% en een losmaakbaarheid (LI) van meer dan 0,60. Ook is Het Nieuwe Normaal 0.3 niveau Excellent behaald. Daarnaast is het gebouw energieneutraal met bijna Nul-op-de-Meter. Bovendien is het gebouw toekomstbestendig door een flexibele structuur; de parkeergarage kan onder andere kantoor worden zonder constructieve aanpassingen.

Maatschappelijke impact

In dit gebouw zijn veiligheid en openheid in balans. Een ogenschijnlijk gesloten bastion opent zich via drie groene lichthoven naar zijn omgeving. De structuur van deze hoven en de gelaagde lamellengevel, waarachter de kantoren zijn gesitueerd, creëert een beschermde en groene werkomgeving die welzijn en verbinding met de natuur bevordert. Zo krijgt het belangrijke werkproces binnen Justitie visuele, functionele en maatschappelijke waarde.

Fysieke impact

De oorspronkelijke kavelstructuur van Westzaner Polder is gebruikt als organiserend principe voor Rijkskantoor Justitie. Doormiddel van lichthoven wordt het landschap naar binnen gehaald. Straks draagt de natuurinclusieve inrichting bij aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie. De groene lichthoven verankeren het gebouw als overgangszone naar het natuurgebied. Het zilvergrijze gevelmateriaal weerspiegelt de tinten van de groene oever en verzacht zo de grens tussen gebouw en natuur.

Klimaatadaptatie

Voor onze opdrachtgever is het meetbaar maken van de voordelen van het ontwerp cruciaal. Met het integrale team konden we parameters identificeren die in een model tot een optimum zijn gebracht. Het resultaat is een adaptieve lamellenstructuur in de gevel die zo is gepositioneerd dat inzicht wordt beperkt, uitzicht wordt gemaximaliseerd en de verhouding tussen opwarming en daglichttoetreding optimaal is.

PDF bestanden