(Beoogde) aanpak
Bij de renovatie ging er enerzijds veel aandacht naar het universeel toegankelijk maken van het gebouw. In zijn vorige vorm was het Provinciaal Hof slechts gedeeltelijk toegankelijk en voor bezoekers met beperkte mobiliteit was dit problematisch. De liften werd op maat ontworpen en passen zich in de historische interieurs. Daarnaast werd volop ingezet op het herstellen van de oorspronkelijke grandeur en schoonheid van het gebouw.
Samenwerking met andere disciplines
Voor dit project werkte FELT samen met een restauratiearchitect (Luc Van Severen) en studiebureau Boydens voor de technieken, vzw Inter voor toegankelijkheid en Daidalos voor de akoestiek. De ambitie van een Open Huis werd echter pas ten volle ontwikkeld samen met de curator van het gebouw Wim Opbrouck. Hij zorgde mee voor de invulling van het Hof Der Dingen (een museum voor en door de gewone West-Vlaming) en zorgde voor de nodige lichtvoetigheid binnen de statige architectuur.
Duurzaamheid
Op vlak van duurzaamheid werd er minimaal ingegrepen op de bestaande bouwschil. Tussenvloeren en het gelijkvloers werden wel geïsoleerd, en voor de verlichting werd er volledig overgeschakeld op LED technologie. Slimme sturing en programmering maken dat de verliezen beperkt blijven, zelfs bij intensief gebruik van het gebouw. Er werd ingezet op breed gebruik, laagdrempeligheid en polyvalentie, zo werd duurzaamheid ook in de meest brede zin benaderd met aandacht voor sociale aspecten.
Materiaal en techniek
De vernieuwde vloer van het Provinciaal Hof symboliseert de heropleving van het gebouw. Grote dambordvlakken in terrazzo palladiana, met handgelegde marmerstukken en kleurrijke glasfragmenten geïnspireerd op glas-in-loodramen, geven het interieur karakter. De kleuren evolueren doorheen de ruimte, culminerend in een kleurrijke confetti in de onthaalzone. Subtiele tintverschillen en inox accenten zorgen voor een levendige, flexibele ruimte voor publiek gebruik.
Maatschappelijke impact
Het Provinciaal Hof in Brugge opent als open huis en krijgt een nieuwe, maatschappelijke rol. Maatwerkbedrijf Odas baat het café uit, wat sociale tewerkstelling stimuleert. Een laagdrempelige gelijkvloers verwelkomt zowel toeristen als West-Vlamingen. Dit gebouw wordt zo opnieuw publiek bezit: een warme, inclusieve plek en een natuurlijk verlengde van de Grote Markt waar ontmoeting centraal staat.
Fysieke impact
Het architecturaal masterplan gaf het Provinciaal Hof een duidelijke structuur: sanitair in de kelder, catering langs de koer, een shop bij de inkom en een centrale balie. Op het gelijkvloers ontstond een open forum, als een stedelijke woonkamer met zitmeubilair en tapijt. Historische ruimtes boven kregen hun originele kleuren terug, met aangepaste verlichting en akoestiek. Zo kreeg het gebouw een nieuwe, flexibele invulling in een warme en publieke setting.
Historisch herstel
Het ontwerp voor het Provinciaal Hof herstelt schoonheid in de Vitruviaanse zin: stevigheid, bruikbaarheid én esthetiek. De prachtige handgelegde vloer, vol kleur en detail, toont uitzonderlijk vakmanschap. Historische elementen werden met zorg blootgelegd en in balans gebracht met nieuwe ingrepen. Zo wordt het gebouw niet alleen functioneel heringericht, maar ook een eerbetoon aan ambacht, harmonie en tijdloze schoonheid.