(Beoogde) aanpak
Het project zoekt een balans tussen subtiel renoveren en nieuwe kwaliteiten realiseren waar nodig. De belangrijkste ingrepen werden door middel van één taal vormgegeven waardoor een uitgebalanceerd geheel is ontstaan. We zochten naar een aanpak met het grootste respect voor het bestaande gebouw en probeerden de oorspronkelijke kwaliteiten opnieuw te valideren door de aanpassingen die doorheen de tijd werden gedaan, terug teniet te doen.
Samenwerking met andere disciplines
Voor de studies technieken, akoestiek en stabiliteit, werkten we samen met gekende partners. Het ontwerp van het interieur, inclusief vast meubilair, werd binnen het bureau (Poot Architectuur) ontworpen gezien de sterke samenhang met de architectuur. Ook het ontwerp van de buitenruimtes werd binnen het bureau ontworpen.
Duurzaamheid
Ook op vlak van duurzaamheid en technieken werden gebalanceerde beslissingen genomen in samenspraak met Onroerend Erfgoed, Botec en het opdrachtgevend bestuur waarbij zoveel mogelijk gezocht werd naar een subtiele integratie van de technieken in het gebouw. Er werd gekozen voor een ventilatiesysteem C zodat het aantal kanalen kon beperkt blijven. Het vast meubilair werd ingezet om alle nodige kanalen en leidigen in te laten verlopen.
Materiaal en techniek
Naast de ruimtelijke valorisatie is er veel aandacht besteed aan het interieur van de verschillende klaslokalen. Het interieur moet zowel praktisch zijn als een inspirerende én rustige ruimtelijke beleving bieden. Er werd gezocht naar een lambrisering die herkenbaar is en in de verschillende klaslokalen opnieuw kan worden gebruikt. Deze lambrisering kreeg een diepte waardoor het meubelstukken werden die zowel veel materiaal als technische voorzieningen (kanalen en leidingen) kunnen herbergen.
Maatschappelijke impact
De ligging van het gebouw sluit een fysieke connectie met de publieke ruimte uit waardoor de onmiddellijke impact op de stedelijke omgeving indirect is. Echter de invulling van het gebouw, door een ervaringsgerichte school, is sociaal zeer relevant in een stedelijke context. De school is immers de plek waar herinneringen worden gemaakt en karakters worden gevormd.
Fysieke impact
Het oud gebouw, uit 1905, ligt verdoken in een dens, stedelijk binnengebied te Antwerpen, omgeven door woningen. Het gebouwcomplex is een symmetrisch ensemble waarvan een eerste en tweede fase reeds werden gerenoveerd. Voor de betreffende fase (3) trachtten we zoveel mogelijk terug te keren naar de oorspronkelijke footprint. Hiervoor dienden enkele annexen uit de jaren ’80 te worden gesloopt. Gezien de stedelijke (harde en ingesloten) context, werd de buitenbruimte maximaal onthard en vergroend.
Meervoudig gebruik
Het breed gebruik was een nadrukkelijke wens. Tijdens de schooluren wordt het schoolgebouw enkel gebruikt voor onderwijsgebonden activiteiten. Buiten de schooluren wordt de infrastructuur maximaal beschikbaar gesteld aan sportverenigingen en andere buurtgroepverenigingen. De school is gericht op creatieve studierichtingen en biedt ruimte voor media, dans en sport. Op de kop van de speelplaats staat het oorspronkelijke badhuis dat ruimte maakt voor naschoolse verenigingen.
PDF bestanden
poot-architectuur-kasteel-poot-architectuur-foto-4-fin
Downloadpoot-architectuur-kasteel-poot-architectuur-plan-0-zuiver-fin
Downloadpoot-architectuur-kasteel-poot-architectuur-plan-1-zuiver-fin
Downloadpoot-architectuur-kasteel-poot-architectuur-plan-2-zuiver-fin
Downloadpoot-architectuur-kasteel-poot-architectuur-snede-fin
Downloadpoot-architectuur-kasteel-architectuurboek-vlaanderen-16-sophie-de-caigny
Download