(Beoogde) aanpak
Eerst is een totaalconcept ontworpen. In beide gebouwen is door middel van een object de ruimte opnieuw gedefinieerd en het programma ingevuld. In de schuur een blauwstalen volume, in het woonhuis een eikenhouten volume, die de begane grond opdeelt in verschillende leefzones. Als eerste is een nieuwe betonnen entreetrap geplaatst, vervolgens de schuur verbouwd, het woonhuis, de serre en tuin.
Samenwerking met andere disciplines
Het project is in nauwe samenwerking met de aannemer en andere teampartners uitgevoerd. Ieders expertise is optimaal benut om te komen tot een hoogwaardig eindresultaat. Belangrijk is geweest dat de aannemer heeft kunnen anticiperen op de realiteit van de bestaande situatie, wat in dit soort projecten altijd tot verrassingen kan leiden. Daarbij hebben we uitvoerig samengewerkt met de opdrachtgevers, waarvan één zelf architect is, kozijnleveranciers, installateur, meubelmaker en hovenier.
Duurzaamheid
Voor wat betreft duurzaamheid zijn ambitieuze keuzes gemaakt. Zowel studio als woonhuis zijn volledig geïsoleerd aan de binnenzijde. De studio heeft vernieuwde houten kozijnen en nieuwe stalen vouwpuien met isolerende beglazing. Authentieke stalen ‘stalramen’ zijn voorzien van achterzetramen aan de binnenzijde. Op het dak liggen zonnepanelen, onzichtbaar vanaf de straat. Verwarming van de ruimtes vind plaats middels warmtepompen, één voor de studio en één voor het woonhuis.
Materiaal en techniek
Basismaterialen zijn hout en staal. De schuur is compleet gestript, waardoor een fraaie casco ruimte is ontstaan. Hier is een houten volume ingebouwd afgewerkt met blauwstaal. In het woonhuis is een object ingebouwd van eikenhout, inclusief eiken kastdeuren, toiletdeur en de trap. Van de verdiepingsvloer zijn de balken versterkt en weer in het zicht gebracht. De serre heeft stalen puien met een houten dak. Ter plaatse van de ramen in de achtergevel van het woonhuis zijn daklichten opgenomen.
Maatschappelijke impact
Door de verbouwing van het woonhuis en de schuur is het geschikt gemaakt voor de huidige bewoners, die er op deze manier ook hun werkplek en gastenverblijf hebben kunnen realiseren. Het dorp behoudt een tweetal gemeentelijke monumenten, die deels zijn vernieuwd en deels gerenoveerd. Met deze verbouwing is een jong stel in het huis gaan wonen die er voor lange tijd hun thuisbasis zullen hebben.
Fysieke impact
Het woonhuis werd voorheen bewoond door een aannemer, die de schuur als werkplaats gebruikte. Het terrein was voorzien van stelcon-platen. Nu is het hele perceel ingericht als een rondom doorlopende tuin met een minimum aan verharding van gebakken klinkers. Aan de randen zijn extra bomen aangeplant en zijn hagen toegevoegd om meer privacy te creëren. Wat is behouden is het witte grind van de oprit aan de straatzijde, grind wat tevens is gebruikt als toeslagmateriaal voor de nieuwe betontrap.
Monumentaal
Zowel woonhuis als schuur zijn gemeentelijke monumenten. Er is intensief overleg geweest met de commissie ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Wijdemeren. Het woonhuis had van oorsprong de entree aan de straatzijde, waarachter een middengang de begane grond in tweeën deelde. Deze indeling is in de jaren 70 gewijzigd, waarbij de woningentree naar de zijkant is verplaatst. Dit is als belangwekkende wijziging gerespecteerd en is het vertrekpunt geweest voor onze nieuwe ingrepen.