Permanente architectuurtentoonstelling van bijzondere vakantiehuisjes op de Veluwe
Beeld Jeroen Musch

Permanente architectuurtentoonstelling van bijzondere vakantiehuisjes op de Veluwe

Omdat hij ernaast woont en werkt, fotografeert Jeroen Musch de elf folly's die op Buitenplaats Koningsweg in het Veluwse landschap vanaf dat de eerste paal de grond inging. Hij stuurde ons een hele reeks op, gemaakt in de herfst, de winter, het voorjaar en enkele weken geleden. Sommige folly's zijn af, andere nog niet. Bij de een is het omringende landschap al groen, bij de ander nog een grote zandbak.

Wat is dan het ideale moment voor publicatie? Daar denkt iedereen, van de fotograaf en de redacteur tot de elf architectenbureaus die een folly ontwierpen anders over. Uiteindelijk besloten Floortje Keijzer en ik: nu. Want de omgeving van deze ‘permanente architectuurtentoonstelling', aldus landschapsarchitect Harro de Jong die samen met MVRDV het masterplan ervoor maakte, wordt komende tijd alleen maar mooier.

De folly’s zijn kleine vakantieverblijven, al zie je dat van de buitenkant niet af. Zo maakte Kraft architecten een hooischuur, Korteknie Stuhlmacher een spottershut, Namo Architecture samen met i29 een vogelhuisje tussen de bomen, Studio AAAN een houtstapel die transformeert als de deuren opengaan, JCR Architecten een kazemat die half in de grond is verzonken, Architectuur Maken een verblijf boven op een bestaande kelder waar vleermuizen wonen en Space Encounters een sculpturaal object, refererend aan een hunebed.

Ik heb al uren besteed aan het vinden van een weekend waarop een van deze folly’s te huren is voor een kort verblijf. Het vogelhuisje van Namo en i29 is erg populair (lees: heeft weinig beschikbaarheid) en daar liggen we met het hele gezin in één bed. De houtstapel van Studio AAAN leent zich vooral voor een weekend weg zonder kinderen. En de kazemat van JCR Architecten is pas net op de markt. Ik zoek nog even verder.

Fijn weekend alvast!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Pepijn Spijkers

Wat architecten doen, gaat verder dan de bouwkundige mogelijkheden...

Als er geen architecten meer zijn, worden er geen goede gebouwen meer gemaakt. Misschien een boute stelling, maar zo simpel is het. En ik geloof dat we dit als vakgemeenschap meer moeten uitdragen.

Beeld Shutterstock

Om als vakgemeenschap sterker te staan, is er maar één oplossing:...

Terwijl veel architectenbureaus het zomertendercircus achter de rug hebben, pende Reinoud Schaatsbergen 9 tips neer 'how to tender'. Dit naar aanleiding van gesprekken met Henk de Gelder, Arne Lijbers en Jan Knikker. Knikker kwam met de beste tip: doe niet meer dan wordt gevraagd. 'Het vernietigt de markt. Ze zeggen tegen hun opdrachtgever: ons werk is letterlijk waardeloos, want we doen het gratis.'

Beeld Somo Marec

De culturele waarde van architectuur openbaart zich pas echt als het...

Architecten worden niet opgeleid om te ontwrichten of verwoesten. Maar hun vakgebied wordt door anderen wel ingezet om menselijke relaties te vernietigen. Arna Mačkić noemt dit 'architectural disaster'. En ze vindt het tijd dat architecten zich hiervan bewust zijn. Zo schrijft ze in haar essay.

Boven vlnr: Woodstack en Team BNA. Onder Beurs van Brussel, Richelle de Jong en het Eerste Huis van Julie Fuchs

Gevraagd: haalbare planningen, een vast honorarium en bewustwording...

Voor de vakantie vroeg ik me af: 'Waarom organiseren architecten zich niet?' Ik schreef dat er bij werknemers van architectenbureaus relatief weinig animo is voor de personeelsvertegenwoordiging. Bjarne Mastenbroek kwam via de e-mail met een kordaat antwoord: 'Omdat alles, ook de pensioenen, best goed geregeld zijn.' Hij vervolgde: 'Het GROTE probleem is dat er geen belangenorganisatie is van architectenbureaus daar het Architectenregister alleen een tandeloze administrateur is en niets regelt behoudens een titeltje. De BNA doet ook amper iets.'