Bakstenen van bouwafval, zoals steen, glas en keramiek, in de gevel van het woonhuis van Nina Aalbers en Ferry in ’t Veld, de oprichters van Architectuur MAKEN. ‘Je kunt zomaar een stuk wc-pot in de gevel tegenkomen’, grapt Aalbers in de nieuwste aflevering van de podcast Over architectuur gesproken. Dit project betekende de start van hun bureau.
Afgedankte binnenwanden, brandwerende puien en klimaatplafonds van een voormalig ABN Amro-kantoor in Gebouw 356, ook wel Kantoor Vol Afval genoemd, op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg. ‘Het is een ware proeftuin’, zegt Josse Popma van Popma ter Steege Architecten over de transformatie van het verouderde defensiekantoor uit 1980.
Deze week publiceerde de redactie weer tal van inspirerende voorbeelden van hoe je kunt bouwen met wat er is om de afvalberg zo klein mogelijk te houden. En toch, opschalen van deze manier van circulair bouwen wil nog niet lukken.
Volgens Bruno Vermeersch heeft dit een hele duidelijke oorzaak: angst voor lelijkheid. Onze door mooi gedomineerde wereld staat circulaire architectuur in de weg. ‘Architectuur is meer dan het opleveren van een mooi plaatje.’
Dat het ook anders bewijzen Steenwinkel, Popma ter Steege Architecten en Aalbers. Met hun projecten tonen ze dat er in duurzaamheid ook schoonheid zit. Aalbers: 'Onze duurzame doelen zijn net zo belangrijk als het beeld dat we maken.’
Lees, beluister en bekijk alle mooie verhalen van deze week!
Groet, Merel
Must reads week 17 2024
- ARC Talk | Hade Steenwinkel over afvalreductie in de bouw: 'Optimaal materiaalgebruik begint op de tekentafel'
- Opinie: Onze door 'mooi' gedomineerde wereld wordt nooit circulair
- 'Kantoor Vol Afval' als toonbeeld van circulaire renovatie door Popma ter Steege Architecten
- Nina Aalbers: 'Hortus Ludi bewijst dat houtbouw prima past in binnenstedelijke context'
- De Zwarte Hond & de Urbanisten winnen met Alliander Westpoort vak- en publieksprijs AAP