'Architectuur is meer dan het opleveren van een mooi plaatje'
Beeld Rotor DC Pascal Broze

'Architectuur is meer dan het opleveren van een mooi plaatje'

Een kast die niet tot aan het plafond doorloopt, terwijl dat wel mooier zou zijn geweest. 'Maar de afmetingen van de berkenhouten plaat lieten dat niet toe', vertelt Hade Steenwinkel van Fiction Factory in haar ARC Talk. In haar streven naar zo min mogelijk (snij)afval, was een lagere kast de meest logische keuze.

Bakstenen van bouwafval, zoals steen, glas en keramiek, in de gevel van het woonhuis van Nina Aalbers en Ferry in ’t Veld, de oprichters van Architectuur MAKEN. ‘Je kunt zomaar een stuk wc-pot in de gevel tegenkomen’, grapt Aalbers in de nieuwste aflevering van de podcast Over architectuur gesproken. Dit project betekende de start van hun bureau.

Afgedankte binnenwanden, brandwerende puien en klimaatplafonds van een voormalig ABN Amro-kantoor in Gebouw 356, ook wel Kantoor Vol Afval genoemd, op het voormalige Marine Vliegkamp Valkenburg. ‘Het is een ware proeftuin’, zegt Josse Popma van Popma ter Steege Architecten over de transformatie van het verouderde defensiekantoor uit 1980.

Deze week publiceerde de redactie weer tal van inspirerende voorbeelden van hoe je kunt bouwen met wat er is om de afvalberg zo klein mogelijk te houden. En toch, opschalen van deze manier van circulair bouwen wil nog niet lukken.

Volgens Bruno Vermeersch heeft dit een hele duidelijke oorzaak: angst voor lelijkheid. Onze door mooi gedomineerde wereld staat circulaire architectuur in de weg. ‘Architectuur is meer dan het opleveren van een mooi plaatje.’

Dat het ook anders bewijzen Steenwinkel, Popma ter Steege Architecten en Aalbers. Met hun projecten tonen ze dat er in duurzaamheid ook schoonheid zit. Aalbers: 'Onze duurzame doelen zijn net zo belangrijk als het beeld dat we maken.’

Lees, beluister en bekijk alle mooie verhalen van deze week!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.

Vier must-reads en een must-listen

Vier must-reads en een must-listen

Deze week kon ik maar moeilijk uit alle artikelen van de redactie de must-reads kiezen. Daarom een heel lijstje.

Beeld Shutterstock

Waarom organiseren architecten zich niet?

Twee jaar geleden schreef ik het artikel 'Hoe leuk is het om te werken bij een architectenbureau?' Niet zo leuk, was de strekking. Daar kreeg ik veel reacties op. Zoveel dat ik samen met Thijs van Spaandonk een podcastreeks maakte over de werkcultuur bij architectenbureaus. We kwamen tot de conclusie dat er wel degelijk een keuze is in hoe de werkomgeving in te richten, voor zowel de werkgever als de werknemer.